Banca Comerciala Romana a castigat licitatia organizata de Ministerul Agriculturii, la sfarsitul lunii aprilie, pentru atribuirea unor credite in cadrul programului Fermierul.

Creditele vor avea o valoare totala de 325 milioane de lei, cu o dobanda avantajoasa, de 5%, si cu o perioada de gratie de cinci ani, destinate cofinantarii proiectelor SAPARD.

Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Sorin Chelmu, a declarat pentru agentia Mediafax ca ministerul a primit oferte pentru cele 325 milioane de lei de la doua banci, BCR si Banca Comerciala Carpatica. Insa, spune acesta, Banca Carpatica nu a fost selectata, deoarece nu a atins punctajul minim de 50 de puncte, din 100 posibile. Surse din Banca Carpatica au declarat pentru Curierul National ca banca a contestat rezultatul licitatiei la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si asteapta rezultatul analizei.

Alegerea intre bancile participante la licitatie s-a facut pe baza unui set de criterii, printre care s-au numarat marimea retelei teritoriale, dobanzile si comisioanele practicate, sumele suplimentare oferite drept credite pentru agricultura si comisioanele platite catre Ministerul Agriculturii pentru sumele neutilizate. In cazul in care amandoua bancile ar fi realizat punctajul, fondurile ar fi fost distribuite proportional cu scorul fiecarui participant in functie de suma pentru care a licitat.

Fonduri neconsumate

Programul Fermierul a debutat la sfarsitul anului trecut, cand Ministerul Agriculturii a alocat - pentru a se testa sistemul - circa 300 miliarde de lei. La licitatie au participat doar trei banci, castigatoarea fiind BCR, intrucat celelalte doua nu au indeplinit criteriile de eligibilitate. Ulterior, Ministerul Agriculturii a selectat prin licitatie alte trei banci pentru a atribui creditele destinate Programului Fermierul.

Astfel, CEC a licitat pentru 20 milioane de lei, Banca Carpatica pentru 25 milioane lei si BRD Groupe Societe Generale pentru 50 milioane de lei. Cei aproape 300 milioane de lei, spune Teodor Craciun, consilier al Ministrului Agriculturii responsabil de PF, au fost deja consumati, ceea ce arata interesul fermierilor pentru accesarea acestor fonduri. \"Banii au fost alocati celor 371 de proiecte care au primit deja scrisorile de confort de la banci, mai spune Craciun. Dintre acestea, 275 au fost deja depuse in SAPARD, insa doar 50 de proiecte au iesit din program cu contract, ceea ce inseamna ca se produce un decalaj la acest nivel al proiectului\", conchide Craciun.

In continuare, Ministerul Agriculturii si-a propus sa organizeze o noua licitatie, pentru alocarea restului de fonduri, de 200 de milioane de lei. Aceasta pentru ca suma totala atribuita de institutie in acest an pentru creditarea agricultorilor se ridica la aproximativ 700 milioane de lei. Sumele sunt destinate cofinantarii unor proiecte SAPARD de 600 milioane lei, dar si pentru investitii directe de 100 milioane lei, fara finantare UE.

Intr-un tarziu, ne organizam parcelele

Desi cu o intarziere evidenta, avand in vedere faptul ca programele tip SAPARD sunt in derulare, Guvernul a aprobat, ieri, organizarea si gestionarea Sistemului International pentru Agricultura si Silvicultura (SIAS). In baza acestuia vor fi acordate, din 2007, subventiile din fonduri europene pentru producatorii agricoli. Sistemul este un instrument tehnic de gestionare a bazei de date referitoare la terenurile cu destinatie agricola si forestiera. SIAS cuprinde evidenta utilizarii terenurilor pe categorii de folosinta si proprietari si detinatori, a fermelor (exploatatiilor) agricole si zootehnice.

Romania si-a asumat in cadrul negocierilor de aderare la UE angajamentul de a organiza si gestiona SIAS, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Sistemul are la baza datele si informatiile din sistemul de evidenta al cadastrului general si cele din registrul de publicitate imobiliara, puse la dispozitie de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Pentru teritoriile administrative prioritare pentru realizarea SIAS, unde nu este introdus cadastrul general, MAPDR va aloca sume din bugetul propriu pentru realizarea documentatiilor tehnice necesare introducerii cadastrului general.

Programul Fermierul este destinat fermierilor mici

Cel mai important aspect al acestui program se refera la faptul ca un fermier nu poate lua decat un singur credit, in limita sumelor stabilite pentru investitie, astfel incat sa fie alocate cat mai multe credite. Astfel, se vor acorda credite intre 150.000 si 250.000 de euro celor care doresc sa investeasca in unitati de procesare a carnii, laptelui, vinului, fructelor in cadrul masurii 1.1, respectiv intre 30.000 si 150.000 de euro, pentru infiintarea de culturi de camp, sere, ferme de vaci, lapte, porci, pasari in cadrul masurii 3.1. Ideea proiectului este de a-i ajuta pe micii fermieri, care nu au puterea financiara de a contracta un credit bancar.

Aceasta inseamna ca atunci cand un fermier vrea sa isi infiinteze ferma de porci, de exemplu, pentru care are nevoie de 40 milioane de lei noi, va primi jumatate din aceasta suma, nerambursabil, de la SAPARD, restul reprezentand cofinantarea fermierului. Insa, daca fermierul nu dispune de cofinantarea de 20 milioane de RON, Ministerul Agriculturii asigura cealalta parte, prin intermediul creditelor acordate de bancile selectate pentru licitatie. Problema este ca bancile cer agricultorului garantii ca pentru orice alt credit (bucata de pamant, in proprietate sau arenda, si un plan de afaceri), masura condamnata recent de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.