Inainte de a va stabili sediul firmei intr-o cladire, trebuie sa va ganditi de doua ori. O noua prevedere din legea modificata a societatilor comerciale va poate da activitatea peste cap

Parlamentul a decis sa modifice prevederile articolului 17 al legii societatilor comerciale, dispozitiile in cauza fiind cele privind sediul firmei. Astfel, potrivit noilor prevederi, "la acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati daca imobilul, prin structura lui, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite si daca este indeplinita una dintre urmatoarele conditii: cel putin o persoana este, in conditiile legii, asociat in fiecare dintre societati; sau daca cel putin unul dintre asociati este proprietar al imobilului ce urmeaza a fi sediul societatii".

In forma sa anterioara, legea prevedea ca mai multe societati sa poata functiona la acelasi sediu, singura conditie fiind ca cel putin o persoana sa fie asociat in fiecare dintre societatile care functioneaza la sediul respectiv. Introducerea modificarii ar putea avea un motiv "nobil", incercand sa limiteze existenta firmelor fictive sau a celor tinute artificial in viata, dar, de fapt, creeaza noi dificultati pentru firmele functionale care vor fi infiintate de acum inainte.

La doua saptamani de la publicarea "noii" legi in Monitorul Oficial, firmele nu se dezmeticisera, fiecare interpretand dispozitiile in felul sau propriu. "O interpretare rezonabila ar fi ca modificarea impune conditia asociatului-proprietar numai pentru situatia in care in imobilul respectiv a fost deja stabilit sediul unei societati comerciale si ulterior alte firme doresc sa-si stabileasca sediul in aceeasi locatie", isi sustine propria versiune societatea de avocati tuca Zbarcea & Asociatii, prin Silvana Ioan, avocat colaborator senior.

"Acestea din urma vor putea sa-si stabileasca sediul in imobilul respectiv, cu conditia ca unul dintre asociati sa fie proprietar/coproprietar al imobilului. Astfel, la acelasi sediu ar putea functiona numai o singura societate care nu are un asociat proprietar", mai spune Silvana Ioan.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.