Cele opt tari care au reusit sa adere in 2004 la UE nu mai au nevoie de sprijin din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Resursele institutiei vor fi dirijate cu precadere catre noi si vecinii de la est si sud

Puterea economica a Cehiei, Ungariei, Poloniei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Sloveniei si Slovaciei s-a intarit considerabil in ultimii ani. "Investitiile bancii in aceste tari vor scadea, iar de anul viitor vom incepe sa ne inchidem birourile si sa ne redirijam resursele spre estul si sudul Europei, in tari in care finantarile BERD sunt mai necesare", a declarat presedintele BERD, Jean Lemierre, la Reuniunea anuala a bancii, organizata saptamana trecuta la Londra.

In afara finantarilor traditionale, in Romania BERD va incerca sa sprijine si dezvoltarea pietei de capital. Cum statul roman nu s-a mai imprumutat din toamna anului trecut prin emisiuni de titluri in lei, piata fiind lipsita de o curba a randamentelor care sa ofere investitorilor un reper, institutia financiara internationala va incerca sa ii tina locul. "Vom lansa o emisiune de titluri denominate in lei. Asteptam ca excesul de lichiditate existent acum in Romania sa se diminueze, lucru care credem ca se va intampla anul viitor", ne-a declarat Isabelle Laurent, deputy tresurer BERD.

Pana atunci, institutia financiara va astepta si rambursari la imprumuturile mai vechi. "Titlurile denominate in lei vor fi listate atat pe piata romaneasca, cat si in strainatate. Imprumutul, cu rata flotanta, va insuma echivalentul a 50-100 milioane de dolari", precizeaza Laurent. Potrivit afirmatiilor sale, maturitatea si celelalte detalii ale imprumutului vor fi stabilite in perioada urmatoare. Reprezentanta BERD se asteapta la un interes deosebit pentru titlurile denominate in lei din partea investitorilor straini, considerand, insa, ca predominante for fi achizitiile institutiilor financiare romanesti.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.