Tehnologia IPTv, care permite receptionarea a sute de canale TV prin intermediul unui computer conectat la internet, se va lansa la scara nationala in aproximativ doi ani, sustin reprezentantii industriei de IT&C. Dezvoltarea acestui serviciu in Romania depinde de concurenta de pe piata de comunicatii, dar si de puterea de cumparare a romanilor. Conform datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), in acest moment, exista doar 50 de abonati ai tehnologiei IPTv, toti situati in Capitala.

In prezent, pe piata opereaza un singur furnizor de IPTv, si anume iNES, serviciul fiind disponibil numai in Bucuresti si Voluntari, jud. Ilfov. Tarifele practicate de acesta pot explica in mare masura numarul mic de abonati IPTv. Pentru un pachet de servicii format din acces internet, telefonie fixa si 70 de programe TV, abonatul plateste 100 de euro lunar, fara TVA si o taxa de instalare de 500 de euro, fara TVA. O alta cauza pentru numarul mic de abonati il constituie lipsa infrastructurii de acces de banda larga.

"In acest moment, ne aflam intr-o faza incipienta de dezvoltare a infrastructurii, care va ajunge la maturitate in aproximativ trei ani", ne-a declarat Iulian Costea, director de marketing in cadrul Alcatel. Primii care vor oferi servicii de IPTv vor fi furnizorii de date si cei de telefonie fixa, care isi vor putea completa oferta de servicii cu transmiterea de semnal video. RomTelecom a anuntat deja ca sigura introducerea serviciului de televiziune prin internet, fara a da detalii despre momentul cand va avea loc lansarea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.