E mai ieftin sa construiesti in regie proprie daca poti avea incredere in lucratori, insa calitatea locuintei poate lasa de dorit. Construirea unei locuinte este o povara pentru majoritatea familiilor tinere: banii ce trebuie stransi pentru obtinerea unui credit ipotecar, batalia cu birocratia pentru obtinerea actelor necesare si esecuri repetate.

Pentru a ridica o locuinta cu o suprafata maxima construita de 100 de metri patrati, ai nevoie de cel putin 40.000 de euro, tinand cont de faptul ca firmele de constructii lucreaza cu 400 de euro/mp. Profitul companiei este, in acest caz, 15-20% din valoarea locuintei.

La un salariu mediu pe economie nu iti poti permite decat un credit ipotecar, pentru care trebuie sa ai deja pusi deoparte cel putin 10.000 de euro. La aceste sume, pentru majoritatea tinerilor singura solutie ramane chiria sau parintii.

Va prezentam in continuare cateva variante ajutatoare si mai ieftine pentru cei care insista sa-si construiasca o locuinta.

Reducere de 20% de la stat

Daca mai poti astepta inca doua-trei luni, ai posibilitatea sa obtii subventia de 20% pe care o acorda statul tinerilor care se afla la prima locuinta.

Potrivit ministrului delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, ordonanta de urgenta privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala va fi functionala incepand cu a doua jumatate a acestui an.

Aceasta lege favorizeaza tinerii cu varsta de pana la 35 de ani, care vor sa-si construiasca prima locuinta.

Poti beneficia de subventia de 20% pe care o acorda statul dupa terminarea constructiei, care nu trebuie sa depaseasca 100 de metri patrati arie desfasurata construita. Banii se acorda doar daca locuinta este construita prin credit ipotecar si cu o firma autorizata.

"Daca si-a platit ratele pentru creditul ipotecar contractat, beneficiarul este liber sa faca ce vrea cu locuinta. Eventual, putem fixa un termen de 5 ani in care locuinta sa nu fie instrainata, pentru a nu se ajunge la negot.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.