Cotatiile petrolului ar putea cunoaste in viitorul apropiat noi cresteri semnificative ca urmare a evolutiei alarmante a cererii dinspre piata asiatica si a vulnerabilitatii sistemelor de aprovizionare

Potrivit expertilor in chestiuni energetice, intruniti in acest weekend in Kuweit, cererea de petrol a depasit cu mult oferta, iar acest lucru se va repercuta in curand asupra preturilor.

\"Daca posibilitatile de productie ale unui exportator important ar fi afectate semnificativ, atunci estimarile privind pretul de 105 dolari pe baril s-ar dovedi conservatoare\", a afirmat unul dintre participanti, facand referire la previziunile lansate de Goldman Sachs, previziuni care nu au luat in calcul suficient de riguros avansul cererii.

Pretul petrolului se afla in stadiul initial al unei perioade de crestere importanta, a mai precizat acesta. Un alt factor care va influenta evolutia cotatiei petrolului in acest an este sezonul de uragane din Statele Unite, dupa ce, in anul 2005, uraganul Katrina a afectat semnificativ productia de titei din Golful Mexic.

Oficialii prezenti la forumul din Kuweit, citati de Reuters, apreciaza ca pretul titeiului ar putea avansa, pe fondul cresterii anuale a cererii, generata in special in China si India. Edward Morse, consultant la Hess Energy Trading, a declarat ca cererea totala a Asiei a avansat cu 620% intre 1965 si 2004, fata de cresterea de 158% la nivel mondial. In ceea ce priveste oferta, statele nu mai detin capacitati de productie neutilizate, iar regiunile unde productia ar putea creste prezinta riscuri geopolitice sau demografice. Singurul stat, in afara membrilor Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol, in care a avut loc un avans al productiei, in ultimii ani, este Rusia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.