Cu sau fara interventia Bancii Centrale pe piata imobiliara, specialistii estimeaza ca preturile la imobile vor cunoaste, odata cu aderarea, corectii importante in jos

Economistul sef al BNR arata ca reducerea va fi data de faptul ca, la un nivel de pret similar celor din tarile care deja au aderat, activele romanesti vor deveni neatractive. Unii jucatori din piata admit scaderi cu pana la 10%. Altii considera Romania o piata atipica, unde numarul de dezvoltatori este redus si facilitatile pentru investitori lipsesc.

Cu sau fara interventia bancii centrale pe piata imobiliara, specialistii estimeaza ca preturile la imobile vor cunoaste, o data cu aderarea, corectii importante in jos. Preturile sunt, intr-adevar, exagerate, cu precadere

In segmentul rezidential, acolo unde un metru patrat locuibil ajunge sa coste in nordul Capitalei pana la 2.000 de euro.

Preturile de pe piata imobiliara ar putea suferi o corectie in pragul aderarii Romaniei la UE, cresterea inregistrata in Romania in ultimii ani fiind in principal speculativa si data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana, declara, vineri, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, citat de Mediafax. Respectiva corectie, a aratat oficialul BNR, va fi data de faptul ca, la un nivel de pret pe piata imobiliara autohtona similar celor din tarile care deja au aderat, activele romanesti vor deveni neatractive.

Declaratia vine ca urmare a precizarilor facute de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, joi, in cadrul unui seminar privind inflatia, in care atragea atentia asupra faptului ca valoarea terenurilor si caselor, in special in zona de nord a Bucurestiului, este deja exagerata, ceea ce va determina o monitorizare mai atenta la evolutia preturilor activelor din partea bancii centrale. Interventia lui Isarescu a survenit prezentarii directorului Diviziei de Strategii de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene, Klaus Masuch, care a sugerat ca bancile centrale din toate tarile membre sau viitoare ale UE trebuie sa urmareasca evolutia preturilor activelor si chiar sa aiba in vedere masuri pentru evitarea unor crize pe aceste piete.

Imobile cu 10% mai ieftine

Preturile la imobilele din anumite zone sunt, intr-adevar, supraevaluate in acest moment, considera si brokerul companiei imobiliare Eurisko, Ciprian Hrisca. Cu toate acestea, o reglare a pietei este asteptata cat de curand, intrucat deja au inceput sa fie date in folosinta imobilele nou construite. "Putem lua ca exemplu pietele imobiliare din Ungaria sau Polonia, acolo unde, imediat dupa aderare preturile la active au cunoscut o cadere destul de puternica. Pentru Romania, ma astept la o reducere a preturilor de 5 - 10%, in principal in cazul imobilelor mai vechi, a mai adaugat Hrisca.

Majorarea preturilor pana la nivele similare cu statele aflate in primul val de aderare, tari cu venituri medii cel putin duble fata de Romania, poate fi explicata printr-o serie de disfunctionalitati in piata imobiliara. Desi constructiile au inregistrat, in ultimii ani, cresteri superioare celorlalte domenii ale economiei, exista inca bariere de acces pe piata. In plus, zonele de constructie sunt limitate de infrastructura deficitara si de situatia inca neclara din punct de vedere juridic a proprietatii, in principal pentru ca procesul de retrocedare este mult intarziat. In acest sens, viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban, arata recent ca circa doua treimi din terenurile din Bucuresti sunt revendicate de catre fostii proprietari, ceea ce constituie o reala piedica la dezvoltarea pietei imobiliare din Capitala.

O piata atipica

Pe de alta parte, presedintele companiei imobliare Regatta, Mircea Uzunov, considera ca nu se poate vorbi inca de o reducere a acestor preturi. "Spre deosebire de Ungaria sau Polonia, piata imobiliara din Romania este atipica, in sensul ca infrastructura este slab dezvoltata, iar numarul dezvoltatorilor care investesc in tara noastra este destul de redus", precizeaza Uzunov. Presedintele Regatta mai precizeaza ca un minus important pentru Romania, in comparatie cu celelalte state central europene, este dat de lipsa subventiilor de la stat, care ar putea sa creeze facilitati pentru cumparatori. Prin urmare, cererea este foarte mare si nu poate fi acoperita inca de proiectele nou iesite pe piata.

BNR nu va ridica dobanzile

Economistul sef al BNR a mai aratat ca banca centrala este limitata in eventuale masuri pentru a preveni o criza pe piata imobiliara, avand in vedere ca politica monetara este destul de "incarcata". In acest moment, agenda este incarcata cu procesul de continuare a dezinflatiei, cat si de evitarea unor fluxuri masive de capital. Cu toate acestea, daca si-ar propune sa intervina pe piata de real estate, banca centrala ar putea sa o faca, e adevarat, indirect, marind dobanzile pentru creditele imobiliare.
Lazea a mai amintit ca discutia privind rolul bancilor centrale in evolutia preturilor activelor a inceput, recent, la nivel international, dupa criticile aduse fostului sef al Rezervei Federale a SUA, Alan Greenspan.

"Ideea ar fi ca banca centrala sa tina dobanzile usor mai ridicate pentru a descuraja investitiile in imobiliare, de exemplu. O astfel de masura in Romania ar fi conflictuala cu obiectivele BNR", a aratat Lazea.

Spatii rezidentiale noi

Zona Pret (euro/mp construit)
Dorobanti 1.500 - 2.000
Floreasca 1.000 - 1.300
Primaverii 1.800 - 2.500
Aviatorilor 1.600 - 2.500
Kiseleff 1.500 - 2.000
Sos. Nordului 1.300 - 2.000
Pipera 800 - 900
Iancu Nicolae 800 - 1.200
Otopeni 800 - 1.200
Corbeanca 600 - 800
Sursa: Eurisko

Spatii rezidentiale vechi

Zona Pret (euro/mp construit)
Rosetti 1.000 - 1.500
Cismigiu 600 - 1.100
Cotroceni 700 - 1.300
Romana 1.000 - 2.000
Kiseleff 1.500 - 2.500
Domenii 700 - 1.200
Primaverii 1.500 - 3.000
1 Mai 600 - 1.000
Dorobanti 1.000 - 2.500
Sursa: Eurisko


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.