Fluctuatiile mari ale raportului euro/leu pe piata valutara, unde cotatiile s-au miscat intre 3,5150 si 3,5850 lei, nu au afectat increderea in moneda nationala a jucatorilor din piata la termen de la Sibiu. Sesiunea bursiera de vineri a pus punct pe piata sibiana a derivatelor celei mai lichide saptamani de tranzactionare din luna in curs, volumele fiind in mod evident imbunatatite pe fondul cresterii volatilitatii cotatiilor. S-au contabilizat peste 93 de mii contracte futures si options, suma care face ca volumul de transfer marcat de la inceputul lunii sa fie de circa 203.600 contracte.

Cea mai importanta sesiune a saptamanii trecute a fost cea de marti cand piata la termen a oferit in urma scaderilor puternice o lichiditate de exceptie concretizata intr-un record istoric de peste 30.000 contracte. In aceasta zi au atras atentia deal-urile foarte mari in jurul a 1.000 contracte, in special pe derivatele DESNP. Prin urmare, pe primul loc in clasamentul zilei s-au situat DESNP cu 11.140 contracte futures. Locul secund a revenit DESIF 5 cu un total de peste 7.800. Volumul echivalent in RON aferent zilei de marti a fost mai mare de 43 milioane iar numerosii investitori short au inchis pozitiile marcand profituri excelente.

Lichiditatea deosebita s-a mentinut si miercuri, totalul transferurilor insumand 24.685 contrate futures si options si, prin volumul echivalent cu circa 36 milioane RON s-a obtinut o cota superioara pietei spot. DESNP si-au pastrat prima pozitie cu 8865 contracte. Joi s-a defasurat singura sesiune bursiera care a stat sub semnul relaxarii de dupa zilele agitate anterioare, totalul ajungand la 8724 contracte. La final de saptamana participantii in piata au manifestat din nou un apetit crescut pentru investitiile in derivate, fiind realizate 15.633 contracte cu DESNP drept lider si DESIF pe locul secund, traseul cotatiilor fiind unul ascendent. In ceea ce priveste raportul euro/leu, scaderile de vineri au facut ca moneda unica sa fie cotata la 3,52 lei pentru iunie si 3,51 lei pentru septembrie.

Deprecierea leului a fost una de conjunctura

"Cei care pariaza pe leu au considerat ca deprecierea acestuia este doar una conjuncturala, astfel ca preturile futures nu au depasit decisiv pragul de 3,54 lei, chiar si atunci cand pe piata valutara se contura posibilitatea atingerii pragului de 3,6 lei", observa un broker din piata sibiana.

Cele mai ridicate preturi futures pentru scadenta de la finele lunii viitoare s-au inregistrat luni si marti, cand euro a fost cotat la 3,52 - 3,54 lei. Incepand de miercuri, moneda unica a intrat pe un trend descrescator, la finele saptamanii tranzactiile realizandu-se la 3,5212 - 3,5225 lei. Pentru prima luna de toamna, preturile au fost si mai scazute, ele fiind cuprinse intre 3,5003 si 3,5225 lei.

Preturile de cotare ale raportului dolar/leu au fost cuprinse pentru jumatatea anului intre 2,74 si 2,75 lei, stagnand pentru septembrie la 2,79 lei.
Paritatea euro/dolar s-a stabilizat la Sibiu, atat pentru scadenta iunie cat si pentru septembrie, in jurul pragului major de la 1,28 dolari. Pentru jumatatea anului preturile au fluctuat intre 1,2721 - 1,2775 dolari la inceputul saptamanii si 1,2780 - 1,2835 dolari la finele ei, maximul de 1,2855 dolari fiind atins marti. Pentru finele primei lune de toamna euro a atins un maxim de 1,2875 dolari, minimul fiind de 1,2735 dolari.

SNP alimenteaza motoarele bursei de la Sibiu

Pentru bursa la termen din Sibiu, saptamana trecuta a fost una in care lichiditatea a crescut spectaculos, pe fondul volatilitatii preturilor, numarul contractelor futures si optiunilor fiind de aproape 93.500, volumele transferate de la inceputul lunii fiind de peste 203.500.
"Volatilitatea ridicata inregistrata pe toate titlurile lichide au generat, firesc, volume mai ridicate, piata sibiana oferind investitorilor cu apetit pentru risc, oportunitati deosebite pentru speculatie", afirma un broker.

Cea mai agitata sedinta a fost cea de marti, cand pe fondul scaderilor puternice ale preturilor, volumul tranzactiilor a fost peste 30.000 contracte, nou recod pentru bursa sibiana. Lichiditatea deosebita s-a mentinut si a doua zi cand totalul transferurilor a fost de 24.685 contrate futures si optiuni. Cele mai tranzactionate derivate au fost cele pe SNP cu peste 30.100 contracte. Decebal Todarita, purtatorul de cuvant al bursei, apreciaza ca, "SNP s-a aflat de la inceputul anului printre favoritele investitorilor, in ultima perioada derivatele pe acest activ inregistrand o noua explozie datorita evolutiei preturilor".

Speculatorii aflati pe pozitii de vanzare au putut obtine in prima parte a saptamanii randamentele de pana la 50%. "Scaderile preturilor au fost surprinzatoare, ele venind dupa anuntarea rezultatelor financiare pozitive ale SNP", comenta un broker din piata. Era, totusi, cert ca dupa o perioada de relativa acalmie, cotatiile vor suferi miscari ample intr-un fel sau altul. Ele s-au produs pentru inceput pe un traseu descendent facand din speculatiile short cartea castigatoare pe piata la termen, numerosi jucatori preferand marcarea de profituri". In sedintele de joi si vineri, preturile au reinceput sa creasca, cei care au ales speculatiile pe cumparare obtinand, la randul lor, castiguri substantiale, asa cum s-a intamplat vineri, cand aprecierile SNP de 0,025 lei/titlu pentru scadentele iunie si septembrie au oferit randamente de peste 41%.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.