Produsul Intern Brut al Romaniei ar trebui sa creasca sub potential, in urmatorii doi ani, pentru ca reducerea inflatiei sa continue in ritmul dorit, a declarat vineri economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.

\"Daca vrem sa reducem inflatia, trebuie acceptat ca pe un termen de un an sau doi PIB sa creasca sub potential\", a spus Lazea la un seminar pe teme economice. Economistul sef al BNR a raspuns unei intrebari referitoare la masura in care politica bancii centrale franeaza cresterea economica. \"Obiectivul BNR nu este sa stimuleze cresterea economica\", a aratat Lazea. Aceeasi declaratie a fost facuta, la mijlocul acestei saptamani, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El arata insa, atunci, ca BNR nu o va duce o politica monetara care sa franeze economia.

O politica monetara restrictiva \"pune tara la treaba\", a mai spus Isarescu, care a tinut sa adauge ca relaxarea conditiilor monetare va fi o decizie legata exclusiv de evolutia dezinflatiei. Autoritatile romane au prognozat pentru acest an o crestere economica de 6%, dupa ce avansul PIB s-a redus anul trecut la 4,1% fata de 8,4% in 2004. Ritmul de crestere economica previzionat de Comisia Nationala de Prognoza pentru 2007 este de 6,2%. Banca centrala tinteste pentru 2006 o rata a inflatiei cuprinsa in intervalul 4-6%, dar Isarescu a afirmat recent ca tinta ar putea fi depasita cu pana la 0,8 puncte peste limita superioara a intervalului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.