Sase companii petroliere din Europa Centrala si de Sud Est isi disputa piata de profil, austriecii de la OMV fiind liderii momentului, atat in ceea ce priveste cifra de afaceri cat si in privinta profitului net

OMV Austria, PKN Orlen Polonia. MOL Ungaria, Unipetrol, Petrom si Rompetrol Rafinare au inregistrat impreuna in anul fiscal martie 2005-martie 2006 o cifra de afaceri cumultata de 46,312 miliarde de euro si profituri de 4,519 milliarde de euro, potrivit unei analize Prime Transaction. Austriecii de la OMV sunt liderii pietei de profil, fara a include in rezultatele inregistrate de companie si pe cele ale Petrom, achizitia romaneasca a grupului austriac.

Rezultatele financiare ale companiilor ce activeaza in domeniul petrolier au fost influentate in primul trimestru al acestui an de continuarea tendintei de crestere a cotatiilor petroliere pe pietele internationale. Scaderea exporturilor de titei din Nigeria si Irak, precum si pericolul interuperii livrarilor din Iran au fost principalele cauze ale cresterii cotatiilor petroliere, cele trei tari fiind printre primii producatori mondiali si exportatori de titei (de exemplu, 12% din importurile de titei ale Statelor Unite provin numai din Nigeria).

Astfel, marjele de rafinare au scazut in aceasta perioada. Pretul de desfacere al produselor petroliere a crescut de asemenea, insa intr-un ritm inferior pretului titeiului. Segmentul de rafinare a adus asadar tuturor companiilor petroliere pierderi sau profituri in scadere.

Rompetrol, singura pe minus

Dintrele cele sase companii petroliere din Europa Centrala si de Sud-Est, Rompetrol Rafinare este singura care a incheiat primul trimestru din acest an in pierdere. Pe langa scaderea marjelor din rafinare, compania a fost afectata si de diminuarea diferentialului dintre cotatia Brent si cotatia Ural, de la 4,4 dolari pe baril la 3,5 dolari pe baril in ultimul an, reducandu-i avantajul competitiv pe care il are (capacitatea de a procesa titei caspic, de calitate mai slaba si mai ieftin).

Petrom Romania, MOL Ungaria si OMV Austria au inregistrat in shimb cresteri ale rezultatelor nete, actiunile emise de aceste societati imbunatatindu-si si indicatorul PER (diferenta este mai vizibila la Petrom). Rompetrol Rafinare nu are PER, inregistrand pierdere pe ultimul an, insa sta cel mai bine la raportul dintre valoarea bursiera si activul net, respectiv cifra de afaceri (P/Bv de 0,8 si P/S de 0,3).

Compania ungara MOL are acelasi avantaj ca Rompetrol Rafinarie, dupa achizitionarea rafinariei Slovnaft din Slovacia, insa a inregistrat o crestere a profitului in acest an datorita faptul ca activeaza si in domeniul extractiv.

In ceea ce priveste marja neta a vanzarilor (profit net raportat la cifra de afaceri), se detaseaza Petrom, cu un raport de 17%, pozitia a doua fiind impartita intre MOL si OMV, cu rate de circa 11%.

In general, se mai arata in analiza Prime Transaction, s-a observat ca scaderea marjelor din rafinare a avut o amploare mai mica decat cresterea marjelor din explorare si productie, astfel incat exista premisele ca ritmul de crestere a profiturilor companiilor care exploateaza campuri petroliere sa se mentina si in al doilea trimestru din acest an. Asta mai ales in ipoteza stabilizarii cotatiilor titeiului in jurul actualelor valori (cotatiile petroliere au continuat sa urce si dupa luna martie, in medie cu circa 6,5%, momentan cu o stabilizare in jurul palierului de 70 USD/baril).


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.