Piata motocicletelor ar putea inregistra o crestere accentuata dupa ce legislatia a fost modificata, astfel incat scuterele sau motocicletele cu o capacitate cilindrica de sub 50 cc pot fi conduse fara permis. Asemenea vehicule ar putea deveni foarte interesante pentru tineri, care pot sa se deplaseze mai usor in aglomeratia oraselor. Pretul este nu foarte mare, iar viteza de deplasare - circa 50km/h, satisfacatoare, si nu numai pentru orase.

Vanzari aproape duble in primele luni ale anului

Daca in 2004 se vindeau 1.007 motociclete in toata tara, in 2005 piata a inregistrat o crestere de 30%, ajungand la 1.324 de unitati vandute. In primul trimestru al acestui an s-au vandut insa 345 de unitati, ceea ce inseamna o crestere de aproape 90% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Segmentul scuterelor si al motocicletelor mici ar putea creste peste nivelul general de apreciere al pietei, in conditiile in care de acum doua luni legislatia permite conducerea acestor vehicule fara permis. In aceasta statistica intra nu numai motocicletele, dar si scuterele sau mopedele.

Practic, piata moto are doua segmente, piata vehiculelor sub 50 cc - care pot fi conduse fara permis de conducere - si piata vehiculelor peste 50 cc. Deocamdata, la noi, piata nu contabilizeaza evidente separate, dar o va face pe masura ce se va maturiza, apreciaza Mircea Eremia, director general al Inter Motorcycle, importator autorizat Honda in Romania. Vehiculele sub 50 cc fac la noi 39% din piata; intra aici scuterele, mopedele si motocicletele mici cu schimbator de viteze. In medie, un scuter costa 1.500 de euro.

"Foarte multi isi vor cumpara scutere, dar exista parti pozitive si negative ale acestui aspect: pe de-o parte, un trafic mai putin aglomerat, dar creste riscul accidentelor, pentru ca cei care circula cu scuterul ar putea sa nu aiba nici carnet B", puncteaza Mircea Eremia. In opinia sa, o varianta buna a adoptat Spania, care, pe langa masura luata recent si la noi (fara carnet pentru vehiculele sub 50 cc), a permis conducatorilor auto cu categoria B sa conduca motociclete pana la 125 cc, iar piata moto a reactionat, explodand.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.