Conef si Imex Oil, case de comert cu sediul in Bucuresti si in Cipru, aflate in proprietatea omului de afaceri rus Vitali Matsitski, controleaza jumatate din gazele naturale pe care Romania le va importa in urmatorii 25 de ani de la gigantul rus Gazprom

Proprietar al unor exploatari lemnoase din Siberia, dar si al unui studio rusesc de film, Vitali Matsitski, patronul casei de comert Conef, si implicit, al producatorului de aluminiu Alro Slatina, si-a angajat cei mai buni regizori pentru scenariile pe care le-a pregatit in Romania. Matsitski a devenit stapanul Alro in 2004, dupa ce i-a eliminat pe interpusii de atunci Peter Braun si Alexander Krasner, reprezentantii oficiali ai grupului Marco in Romania. Marco a fost de la bun inceput vehiculul financiar prin intermediul caruia a fost preluata industria romaneasca a aluminiului. "Grupul este unul din cei mai mari furnizori de gaze naturale pentru Romania. Afacerea cu gaze este tranzactionata prin societatea din Romania a grupului Conef, precum si prin Imex Oil Ltd. din Cipru. In ultimii trei ani, Conef si Imex Oil au importat gaze naturale pentru Romania pe baza de contract direct cu Gazexport, ramura de export a gigantului rus Gazprom", se arata pe site-ul Marco.

Practic, semnarea unui acord privind prelungirea cu inca 20 de ani a contractului de furnizare de gaze naturale intre Gazprom si Conef pune cruce oricarei intentii a statului roman de a avea acces direct la productia gigantului rus. Distrigaz Nord si Sud, Romgaz si alte mari firme au contracte cu Conef. Contractele de gaze naturale cu Imex Oil sunt cu livrare la granita Romaniei, iar cele cu Conef, direct la sursa. Castigul imediat al celor doi intermediari este de pana la 10% din valoarea importului, sustin surse guvernamentale. si vorbim de peste 50 de miliarde de metri cubi pana in 2030, adica de circa un miliard de dolari. In prezent, mia de metri cubi de gaze intra in tara la un pret de circa 280 de dolari.

Recentul anunt al ministrului roman al Economiei, Codrut seres, privind controlul comisioanelor incasate de intermediarii de gaze naturale, s-a pierdut in spatiul declaratiilor politice. Curioasa este prezenta sa la semnarea atat a acordului cu Conef, cat si a celui ocazionat de prelungirea, tot pana in 2030, a contractului cu Wintershall Erdgas Handelshaus, cel de-al treilea intermediar cu actionar rus.

Gazprom isi protejeaza prietenii din Romania

Acordul pentru gazul rusesc importat de firma Conef a fost parafat la Moscova de catre omul de afaceri Vitali Matsitski, omul din spatele Alro, si Alexey Miller, presedintele Gazprom.

Vizita vicepresedintelui Gazprom, Alexander Medvedev, la Bucuresti a avut drept scop impunerea unui partener local drept principal importator de gaze naturale, adica a actionarului majoritar de la Alro Slatina, grupul Marco, condus din umbra de catre oligarhul rus Vitali Matsitski. Acesta controleaza, prin mai multe vehicule financiare dintre care cel mai important este Marco Group, industria de aluminiu din Romania, mai precis Alro si Alprom Slatina si Alum Tulcea. Tot el este omul din umbra Conef si Imex Oil, principalii intermediari de gaze naturale.

Surprinzatoare, insa, a fost prezenta ministrului Economiei, Codrut seres, la anuntarea de catre Medvedev a unui acord privat care nu implica din punct de vedere contractual statul roman. Surse din cadrul ministerului spun ca ministrul seres a fost luat prin surprindere de folosirea conferintei de presa in scopuri comerciale. "Ce era sa facem, puteam sa-l suparam pe rus?", spun sursele citate. Povestea pretului ridicat platit de Romania la importul de gaze naturale este infirmata astfel de parafarea unui contract care vorbeste despre preturi cu pana la 20 de dolari mai mici decat cele platite de Romgaz pentru importul celor peste trei miliarde de metri cubi de gaze naturale de la Gazexport prin Wintershall. Un semnal de alarma l-a tras si presedintele Traian Basescu atunci cand vorbea despre comisioanele mari incasate de intermediari.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.