Al doilea val al gripei aviare loveste si mai rau turismul romanesc. Potrivit patronatului din turism, numarul turistilor straini care vor veni anul acesta in Romania va scadea drastic, pana la jumatate. Reprezentantii agentiilor de turism spun ca cel mai afectat segment va fi cel al circuitelor care includ mai multe orase si zone turistice

Dupa ce primele cazuri de gripa aviara la pasari au aparut in Romania in toamna trecuta, reactia operatorilor straini din turism a fost prompta. Potrivit datelor statistice, mai mult de 15 mii de turisti straini (dintre care 8.000 ar fi trebuit sa vina prin TUI Scandinavia) si-au anulat concediile in Romania, in special datorita pericolului de infectare cu virusul H5N1. La frica de flagelul aviar se adauga si lipsa de performante a turismului romanesc (strainii preferand, de exemplu, litoralul bulgaresc, celui romanesc), dar si alti factori, cum ar fi ca, la nivelul lunii noiembrie 2005 (cand agentiile internationale contractau sejururi), hotelierii romani nu puteau sa ofere un pret fix din cauza incertitudinii ce plutea asupra nivelului TVA pentru turism.

Asa ca acum, cand gripa aviara este mult mai raspandita decat anul trecut, situatia turismului e si mai grava.

"Daca lucrurile nu se lamuresc, tot incomingul (sosirile de turisti straini - n. red.) este compromis. Operatorii din domeniu au inregistrat si vor inregistra in continuare anulari ale rezervarilor facute de straini, dupa ce au inceput problemele la Brasov, mai ales in ceea ce priveste circuitele, unele dintre ele incluzand zone aflate acum in carantina sau aflate in vecinatate", a declarat Lucia Morariu, prim-vicepresedintele Patronatului Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism.

Au scos carnea de pui din meniu

Una dintre statiunile care resimte efectele gripei aviare este Poiana Brasov, unde hotelurile au inregistrat deja anulari in cazul anumitor grupuri de turisti straini. "Suntem afectati pe termen lung pentru ca turistii europeni care trebuie sa ajunga aici in cadrul unor circuite au anulat rezervarile. Este vorba de grupuri din mai multe state europene, inclusiv Franta, Germania, Spania, Italia, care urmau sa vina incepand cu luna trecuta, pana in toamna", a precizat un reprezentant al companiei Ana Hotels Brasov, proprietarul hotelurilor Sport, Bradul si Poiana.

Totodata, conducerea acestor unitati a hotarat sa renunte la carnea de pui din meniu. "Nu am inregistrat anulari in cazul celor care aveau sejururi doar in Poiana Brasov", a adaugat reprezentantul Ana Hotels Brasov.

Litoralul si Capitala, cel mai putin afectate

Pe de alta parte, operatorii din turism considera ca litoralul va fi mai putin afectat de efectele gripei aviare, majoritatea turistilor straini ajungand in acea zona prin intermediul charterelor care aterizeaza direct pe aeroportul din apropiere de Constanta. La fel de optimisti se declara si hotelierii din Capitala, care nu au remarcat inca efecte vizibile dupa anunturile privind raspandirea virusului in anumite zone din Bucuresti.

"Nu sunt anulari, nu exista nici o informatie oficiala despre asa ceva. Este o luna foarte aglomerata pentru hotelurile din Capitala pentru ca au avut si vor avea loc multe targuri si evenimente. Gradul de ocupare este foarte bun, in multe hoteluri depaseste 80%", a afirmat secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rijnita.
El a adaugat ca hotelierii sunt foarte atenti atunci cand isi selecteaza furnizorii. "Nu am auzit de hoteluri din Bucuresti care si-au schimbat meniul in sensul de a renunta la carnea de pui", a mai spus Rijnita.

Acest punct de vedere este impartasit si de reprezentantii hotelurilor, care spun ca monitorizeaza cu atentie evolutia situatiei, dar ca deocamdata nu au inregistrat anulari din cauza gripei aviare.

"Am facut o serie de sedinte interne ca sa hotaram cum sa reactionam fata de clienti, daca ne intreaba ceva, dar deocamdata nu am avut nici un fel de probleme. E prea devreme", a afirmat directorul de vanzari al Howard Johnson Grand Plaza, Sonia Nastase.

Nici la hotelurile Ibis nu au fost remarcate probleme, singura schimbare fiind meniul zilei. "Nu mai promovam carnea de pui la meniul zilei. Dar ea este inca in meniu si cine vrea comanda", a spus directorul de marketing al Ibis Romania, Raluca Mihaescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.