Bancile au majorat dobanzile pentru depozite in ultimele trei luni, insa cel mai mult par sa creasca economiile strainilor in Romania - o apreciere in primele trei luni cu 26% fata de perioada similara a anului anterior. Explicatia? Romanii plaseaza banii in consum, mai putin in economii. Tendinta de crestere a creditului dovedeste acest lucru, precum si dinamica scazuta a economisirii.

Piraeus Bank a lansat o oferta promotionala potrivit careia toti clientii care deschid un cont de economii pana la data de 27 mai pot castiga zilnic un premiu in valoare de 1.000 de lei noi (10.000.000 de lei vechi) - fara a limita numarul conturilor pe care un client are dreptul sa le deschida. Oficialii bancii sustin ca oferta s-a bucurat de succes, urmand a preciza la sfarsitul campaniei si cuantumul cererilor. Intrucat Piraeus implineste sapte ani pe piata romaneasca, s-a decis acordarea si a unui premiu reprezentand de sapte ori suma economisita, pentru cei care isi deschid cont in aceasta perioada.

Daca dobanda atractiva a bancii, de peste 7%, coroborata cu oferta promotionala, s-a bucurat sau nu de succes in cazul Piraeus, mentinerea dobanzii de politica monetara, cu ajutorul careia banca centrala ia ("sterilizeaza") leii in exces de la banci, a ramas la 8,5%, iar perspectivele de inflatie la sfarsitul anului au urcat la 6,8%. Guvernatorul Mugur Isarescu sustine ca inflatia va atinge acest prag daca nu apar pe drum si alte surprize de genul taxei pe viciu sau majorari peste anticipari ale preturilor administrate (ale energiei).

Analistii prevad o inflatie de peste 8%, insa pentru sfarsitul anului, iar dobanzile oferite de banci raman, in acest context, sub 8%, adica real-negative.
"Bancile nu sunt interesate sa ridice dobanzile", spune Ionut Dumitru, analist al Raiffeisen Bank. El sustine ca bancile mari nu au nevoie de resurse - spre deosebire de institutiile de credit mici -, pe piata existand in prezent un exces de lichiditate in lei, rezultat si din economii.

Chiar si Raiffeisen insa, o banca ce ocupa locul al treilea ca marime in sistem, a facut o oferta promotionala propriilor clienti, urcand dobanda la 6% la depozitele pe trei luni cu capitalizare. Ofertele Raiffeisen, ca de altfel ale intregii piete, s-au axat insa mai mult pe creditare decat pe economisire. Daca la inceputul lunii mai Raiffeisen a coborat dobanzile pentru creditele ipotecare, saptamana trecuta a fost usurat si modul in care se pot obtine creditele personale fara ipoteca.

Avantajul celor mici

Bancile fara o cota de piata impresionanta au ridicat insa mai mult dobanzile la economii, pentru a atrage resurse. De exemplu, Romanian Investment Bank (RIB) nu mai percepe comisioanele de retragere a banilor de la casieria bancii, urcand dobanda la o luna la 7,25% pe an, cea la sase luni, la 7,75% pe an, iar cea la 18 luni - 8% pe an. In plus, dobanzile au devenit fixe pe toata perioada depunerii, pentru depozitele mai mari de 18 luni.

Piraeus a venit cu posibilitatea modificarii cu maximum 10% a unui cont lunar, fara a modifica dobanda, iar ProCredit - cu dobanzi fixe si un prag-record de 7% in conturile la vedere - ce pot fi accesate oricand, fara comisioane suplimentare. ING si-a vazut, astfel, dobanda de 6,85% la vedere depasita, dupa ce a tinut recordul pietei pentru mai multe luni. Urmeaza dobanda-record la o luna a Bancii Transilvania, de 7,5%, si apoi Libra Bank si Bancpost - cu 7,25% la o luna.

Dobånda de 8,5% tot anul

"Majoritatea romanilor pun banii in depozite bancare. La nivelul economiei romanesti insa, economisirea este destul de redusa", spune Dumitru. El crede ca BNR nu va modifica pe parcursul anului dobanda de politica monetara, aflata in prezent la 8,5%. Printre efectele unei eventuale majorari ale dobanzii s-ar putea numara si cresterea fluxurilor de capital speculativ, al caror efect a putut fi observat in urma cu o saptamana, cand leul a pierdut brusc teren in fata monedei europene. Iesirea brusca si in tandem a mai multor fonduri de investitii cu capital speculativ din Romania si din intreaga regiune central si est-europeana s-a resimtit puternic pe piata de moneda, iar o crestere a dobanzii BNR ar contrabalansa si mai mult volatilitatea pe termen scurt a leului. "Presupunand ca procesul de dezinflatie va continua, cred ca ratele dobanzii pot ramane la actualul nivel, care ar trebui sa fie suficient de atractiv pentru a creste economisirea, dar si pentru imprumuturile in lei, versus cele in euro sau dolari", afirma Laszlo Diosi, director executiv adjunct al OTP Bank.

Florin Citu, analist al ING Romania, sustine ca este greu de estimat cum vor evolua dobanzile de politica monetara in urmatoarele trei sau patru luni, insa pe piata bancara in ultimul timp dobanzile au fost influentate foarte mult de competitie. "Din pacate, economisirea va avea de suferit si asta a inceput sa se vada, perioadele de economisire fiind scurte, populatia continuand sa consume prea mult", spune Citu. Matei Paun, managing partner al BAC Investment Bank (Romania), vede dobanzile stabile pe urmatoarea perioada, cu o tendinta de crestere. "Dobanda va depinde foarte mult de situatia internationala, indiciile privind o posibila criza pe piata dolarului presand in sus dobanzile locale si relaxand presiunea asupra leului", sustine Paun.

"Din pacate, suntem foarte vulnerabili in fata fluxurilor de capital extern si a crizelor ce pot urma", spune Paun.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.