Dupa ce s-a impotrivit mai mult de patru luni ofertei de preluare venite din partea gigantului Mittal, producatorul european de otel Arcelor da primele semne ca ar putea lua in considerare o fuziune intre cele doua companii

Potrivit ultimelor declaratii facute de oficialii Arcelor, producatorul european de otel care este al doilea jucator pe piata mondiala a otelului ar putea accepta ultima oferta de preluare facuta de Mittal Steel. Aceasta schimbare surprinzatoare vine dupa ce Mittal Steel, liderul mondial pe piata, a majorat vineri oferta sa de preluare pana la 25,8 miliarde de euro, ceea ce se transpune printr-un plus de 34 de procente comparativ cu prima oferta oficiala, a carei valoare era de 20,93 miliarde de euro.

Noua oferta a Mittal a indulcit conducerea Arcelor, care se impotrivise din rasputeri in ultimele luni unei preluari, in acest moment existand premisele unei decizii favorabile. "Consiliul de Administratie va examina continutul ofertei revizuite inaintate de Mittal Steel imediat dupa ce CSSF (n. red.. autoritatea regulatorie in domeniul concurentei din Luxemburg) va aproba oferta", a declarat, citat de BBCNews, Presedintele Arcelor, Joseph Kinsch. El a mai adaugat ca va fi evaluat si planul de afaceri propus de Mittal pentru a evalua valorea actiunilor oferite de compania indiana si oportunitatea unei fuziuni intre cei doi producatori.

Lakshmi Mittal cedeaza conducerea

Fondatorul si presedintele producatorului indian, Lakshmi Mittal, a anuntat de asemenea la sfasitul saptamanii trecute o concesie care a cantarit greu in schimbarea optiunii Arcelor. Astfel, familia Mittal, care a fondat compania Mittal Steel in urma cu trei decenii, nu va detine majoritatea in cadrul noii companii formate, puterea decizionala urmand a fi impartita in mod egal intre cele doua parti.

Mittal Steel a oferit pentru achizitionarea Arcelor un total de 7,6 miliarde de euro si un pachet de actinui Mittal in schimbul celor oferite de actionarii companiei europene. O fuziune intre cei doi producatori ar duce la un gigant global, care ar detine o cota de piata de aproximativ 10% cu o productie anuala de 150 milioane de tone de otel pe an, avand o capitalizare bursiera de aproape 40 de miliarde de dolari.

Pentru ca fuziunea intre cele doua companii sa se infaptuiasca, pe langa acordul autoritatilor din domeniul concurentei din Luxemburg, mai trebuie sa se pronunte si guvernele Belgiei, Frantei, Spaniei si cel din Luxemburg, aceste state detinand fiercare pachete de actiuni in cadrul producatorului european de otel. Arcelor a fost creata prin fuziunea a trei producatori de otel - Aceralia din Spania, Usinor din Franta si Arbed din Luxemburg.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.