In 2010, un orizont de timp din ce in mai utilizat de specialisti, salariul mediu net lunar pe economie va ajunge la nivelul de 335 de euro, cu 65 procente mai mare fata de cel inregistrat anul trecut.

In acelasi timp, cursul mediu preconizat este de 3,5 lei pentru un euro, iar cresterea inregistrata de Economia Romaniei va fi de 72% fata de anul trecut, atingand valoarea de 136 miliarde de euro.

Aceste proiectii sunt publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) care anticipeaza evolutia principalilor indicatori economici in perioada 2006-2010. In fapt, CNP este o institutie aflata in subordinea Guvernului, avand obligatia sa publice anual doua buletine de prognoza, simultan cu cele produse de Comisia Europeana. Cele doua rapoarte sunt data publicitatii primavara si toamna.

In 2010, numarul salariatilor din economie va depasi 5 milioane, fata de aproximativ 4,6 milioane in prezent. Astfel, populatia ocupata va creste pana la aproape 8,32 milioane de persoane, iar numarul somerilor se va reduce pana la sub jumatate de milion de persoane (480.000).

Potrivit datelor furnziate de CNP 2010 va reprezenta primul an cand rata de crestere a exporturilor o va depasi pe cea a importurilor.

Astfel, in 2010, marfurile exportate de Romania vor avea o valoare de peste 41 miliarde de euro, cu 88% mai mari decat anul trecut, in timp ce volumul importurilor va depasi 63 miliarde de euro, ceea ce se traduce printr-o rata de crestere de 95% fata de anul trecut.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.