Deschiderea unei afaceri implica, in Romania, costuri disproportionat de mari, iar perioada necesara obtinerii avizelor de functionare depaseste cu mult media tarilor dezvoltate, a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, J.D. Crouch II (foto). Raportul "Doing Business" al Bancii Mondiale arata ca, in Romania, perioada de inregistrare a proprietatii este de cinci ori mai mare decat media de 34 de zile din tarile membre OECD.

Afacerile mici, care pot contribui la dezvoltarea clasei de mijloc, nu au acces la finantare si intampina tot felul de obstacole birocratice in calea obtinerii licentelor si permiselor de functionare. Ambasadorul american, J.D. Crouch II, a criticat costurile disproportionat de mari pe care le implica initierea si dezvoltarea unei afaceri in Romania. Aplicarea unui contract in Romania necesita 335 de zile, spre deosebire de tarile OECD, in care termenul este de 280 de zile.

Bariere administrative in calea IMM

Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM), un puternic motor al cresterii economice, care au capacitatea de a absorbi investitiile straine, sufera in prezent din cauza costurilor disproportionat de mari pe care le implica initierea si dezvoltarea unei afaceri. IMM sufera, de asemenea, din cauza problemelor de birocratie legate de coruptia implicata in obtinerea licentelor si permiselor si in inregistrarea unei societati comerciale. Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, J.D. Crouch II, a criticat, de asemenea, ineficienta sistemului bancar romanesc, caracterizat de servicii bancare de proasta calitate. "Companiile ar trebui sa incurajeze eficienta: de ce trebuie cineva sa mearga la trei ghisee diferite intr-o banca pentru a depune sau retrage bani? Firmele, ca si consumatorii, vor sa faca o singura oprire. In loc sa fie pregatiti doi angajati diferiti pentru doua locuri de munca diferite, de ce nu ar exista servicii multiple la toate ghiseele in acelasi timp?", a aratat ambsadorul american.

Inregistrarea proprietatii dureaza prea mult

Raportul "Doing Business" al Bancii Mondiale arata ca, in Romania, perioada de inregistrare a proprietatii este de cinci ori mai mare decat media de 34 de zile din tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD). Aplicarea unui contract in Romania necesita 335 de zile, spre deosebire de tarile OECD, in care termenul este de 280 de zile. Romania are nevoie de reforme administrative, care sa creeze o atmosfera capabila sa-i ajute pe cei mici sa aiba sansa de a crea si sustine afaceri de succes", a declarat Crouch in deschiderea seminarului "Perspective asupra prosperitatii Romaniei", organizat de Ambasada SUA la Bucuresti.

Universitatile pot deveni "incubatoare de afaceri"

"Studentii romani cunosc tehnologie si sunt gata de munca. Puneti-le la dispozitie fonduri, pentru ca ei sa poata demara mici afaceri. Creati incubatoare in universitati, care sa fie in legatura cu corporatiile. Aceste tipuri de initiative vor alimenta dezvoltarea IMM", a recomandat ambasadorul american. In opinia d-sale, investitorii vor gravita spre piete unde costurile de tranzactie sunt scazute, drepturile de proprietate clare, birocratia minima, iar justitia asigurata. Profesorul de economie Daniel Daianu, fost ministru de finante, apreciaza ca scaderea impozitului pe profit de la 25% la 16%, in pachetul de reforme fiscale, va ajuta IMM sa se pregateasca pentru concurenta de pe piata unica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.