In numai doua zile, Banca Mondiala a oferit Romaniei imprumuturi de peste 400 milioane de euro. Cei mai mai multi bani vor fi folositi pentru restructurarea sectorului transportului precum si a celui minier.

Suma cea mai mare va fi alocata investitiilor in domeniul transportului rutier. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania va beneficia de un credit de 149 milioane de dolari (114,2 milioane de euro). Totodata, companiilor "CFR" SA si Metrorex SA le-a fost acordata suma de 76 milioane de dolari (58,2 milioane de euro) pentru dezvoltarea transportului feroviar si cu metroul. Prin aceste imprumuturi se urmareste obtinerea de asistenta tehnica si echipamente pentru intretinerea la standarde europene a infrastructurii. In ceea ce priveste infrastructura rutiera, fondurile vor fi alocate pentru refacerea soselelor de centura a oraselor Bacau, Brasov, Reghin, Medias si Tirgu Mures.

Bani pentru disponibilizati

O suma importanta, 120 milioane de dolari (92 milioane de euro), va fi acordata finantarii proiectului privind inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica. Diferenta pina la costul total al proiectului, de 28,8 milioane de dolari (22,1 milioane de euro), va fi suportata de la bugetul de stat. Principala destinatie a banilor va fi componenta care vizeaza crearea unor locuri de munca pentru minerii disponibilizati.

Proiecte de reforma in Sanatate si Agricultura

Intre Banca Mondiala si Guvernul Romaniei a fost incheiat si un acord de imprumut in valoare de 65,1 milioane euro destinat finantarii proiectului privind reforma sectorului sanitar, in sensul reabilitarii si dotarii cu echipamente medicale a maternitatilor, a departamentelor de urgenta din spitale, infiintarea centrelor de sanatate multifunctionale, acordarea de subimprumuturi medicilor de familie etc. Intregul proiect costa 167,88 milioane de euro, finantarea fiind facuta, in afara imprumutului de la Banca Mondiala, din investitii si din alocatii bugetare.

Un alt acord de imprumut se refera la finantarea proiectului privind modernizarea sistemului de informare si cunoastere in agricultura. Proiectul in valoare de 59, 88 milioane de euro va fi finantat cu banii obtinuti cu titlu de imprumut de la Banca Mondiala, de 41,4 milioane de euro, si din bugetul statului, 18,4 milioane de euro.
Imprumut garantat de stat

Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale a aprobat joi acordarea unui credit societatii Hidroelectrica in valoare de 66 milioane de euro, garantat de stat, pentru reabilitarea hidrocentralei Lotru. Proiectul de reabilitare vizeaza mentinerea energiei furnizate de centrala la necesarul actual, de 510 MW, pentru urmatorii 20 de ani.

Toate imprumuturile au fost acordate pe o perioada de 17 ani, cu 5 ani perioada de gratie. Pina in prezent, Banca Mondiala a acordat Romaniei finantari in valoare totala de 4,2 miliarde de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.