Premiera in telecom. Un operator, Cosmote, achizitioneaza un retailer, Germanos. Va aduce mutarea atat de multi clienti incat sa acopere pierderile rezultate din administrarea unei retele de peste 500 de magazine?

Saptamana trecuta a consemnat o mutare cu adevarat neobisnuita pe piata telecom, prin achizitia de catre Cosmote Mobile Telecomunications a unui pachet majoritar de actiuni ale lantului de retail Germanos. Este pentru prima data cand un operator de telecomunicatii isi extinde in acest fel punctele de prezenta. Ce-i drept, Cosmote s-a dovedit a fi partizanul unor metode destul de curajoase - soldate uneori cu succes, alteori nu - de a cuceri cota de piata. Implicatiile pe termen lung s-ar putea dovedi insa nebanuite.

Finalizarea tranzactiei se va dovedi destul de profitabila pentru Panos Germanos, fondatorul companiei care ii poarta numele, unul dintre cei mai importanti retaileri si distribuitori de produse si servicii IT&C din centrul si estul Europei. Germanos are o retea de 537 de magazine in Grecia, Bulgaria, Romania si Fosta Republica Iugoslava Macedonia si a obtinut anul trecut o cifra de afaceri totala de 1,02 miliarde euro, in crestere cu 19%, in timp ce profitul net a crescut cu 17%, pana la 63,1 milioane de euro. Pentru achizitionarea pachetului de 42%, Cosmote va plati 19 euro pe actiune, ceea ce ridica valoarea totala a tranzactiei la 1,58 miliarde de euro.

Dar Panos Germanos a fost de accord sa achizitioneze anumite active ale Germanos care nu sunt vitale pentru planurile de viitor ale operatorului grec. Pana la urma, fondatorul companiei cumparate va ramane in buzunar cu 1,3 miliarde de euro. Potrivit unor surse de pe piata, cu o parte din bani, acesta isi va extinde alte activitati, inclusiv preluarea distributiei si retailului pentru operatorii de pe piata elena care au ramas, in urma tranzactiei, fara unul dintre lanturile de desfacere: Vodafone, TIM si Kai Q Telecom. Tot saptamana trecuta, Cosmote a mai achizitionat alte 7,97% din actiunile Germanos de pe piata de capital.

In urma acestei achizitii, Cosmote intentioneaza sa initieze si o oferta publica de cumparare a restului de actiuni ale Germanos S.A. la acelasi pret, in conformitate cu legislatia greceasca. E clar, operatorul telecom vrea suta la suta din retailerul si distribuitorul de produse si servicii. "Beneficiile pe care le va obtine Cosmote includ o mult mai larga baza de clienti pe toate pietele unde opereaza, printr-o retea comerciala organizata si stabila, precum si o reducere a costurilor promotionale si de distributie", apreciaza Evangelos Martigopoulos, CEO al Cosmote Group. "Credem ca achizitia va avea un efect favorabil asupra profitabilitatii noastre chiar din primul an cu rezultate consolidate", adauga el.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.