Taxele principale nu vor fi modificate in 2006, iar sistemul de taxe si impozite va ramane la fel pana in 2008, a declarat, luni, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, la un seminar organizat de revista "Finante si Afaceri"

Potrivit lui Vladescu, cresterea veniturilor bugetare va fi realizata prin modificarea impozitelor pe proprietate - care in prezent este de sub 1% din PIB, spre deosebire de tarile europene unde este de peste 2% - din aplicarea taxei de mediu - care reprezinta 0,3% din PIB, fata de 3% in UE - precum si prin convertirea unei parti din agricultura la economia de piata.

In opinia presedintelui Comisiei de buget, finante si banci din Senat, Varujan Vosganian, obiectivul major al tarii este majorarea cheltuielilor bugetare de pana la 34- 35 la suta din PIB in cativa ani. "In 2006 acestea vor urca cu pana la 31,6 la suta din PIB si acest lucru in conditiile in care nu au fost efectuate majorari de taxe", a explicat Vosganian. In aprilie 2006 veniturile bugetare au crescut cu 12% in termeni reali fata de perioada similara a anului trecut. Totodata, Vosganian considera ca pana in 2013- 2014 salariul mediu net ar putea ajunge la 515 euro, iar cel minim la 250 euro.

Saptamana aceasta Guvernul va lua decizia finala in ceea ce priveste Codul Fiscal, iar de saptamana viitoare acesta va fi dezbatut in Parlament, astfel incat la inceputul lunii iulie sa fie supus la vot. "Este prim oara cand o modificare a Codului Fiscal este discutata cu mediul de afaceri si cu toti cei interesati", a declarat Sebastian Vladescu, citat de Rompres.

In opinia ministrului de finante, problema cea mai mare a Romaniei nu este cea a banilor pentru cofinantarea proiectelor realizate prin fonduri structurale, ci este vorba de cheltuirea acestor bani, implementarea proiectelor, forta de munca, oamenii care vor lucra la aceste proiecte.

Potrivit lui Vosganian, in 2007 Romania va trebui sa contribuie la cofinantarea fondurilor pe care le va primi de Uniunea Europeana cu circa 300 milioane euro, urmand ca in anii urmatori aceasta sa creasca.

Fostul ministru de finante Daniel Daianu este de parere ca impozitarea muncii ramane in continuare o piedica in evolutia pietei muncii, iar anul 2007 "ne va prinde cu o capacitate de absorbtie limitata" a fondurilor europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.