Banca greceasca ATEBank ar putea prelua o banca in Romania, transmite Reuters citandu-l pe directorul executiv adjunct al institutiei, Panagiotis Varagis. Sase grupuri financiare grecesti detin 11,5% din totalul activelor bancare din Romania. Alpha Bank, EFG Eurobank, NBG, Piraeus Bank, Emporiki Bank si Egnatia Bank au in total active de circa patru miliarde euro. Cosmote si Romtelecom sunt cele mai sonore nume din afara domeniului bancar, detinute de companii elene

Banca greceasca ATEBank ar putea prelua o banca in Romania sau Serbia, transmite Reuters, citandu-l pe directorul executiv adjunct al institutiei, Panagiotis Varagis. ATE este a cincea banca din Grecia in functie de capitalizare. Intentia grupului grecesc nu este deloc uimitoare, ea confirmand un trend prezent in Romania de 3-4 ani. \"Dorim sa achizitionam o banca fie in Romania fie in Serbia, la un pret cuprins intre 100-150 de milioane de euro\", a spus Varagis, care s-a aratat optimist in privinta perspectivelor de dezvoltare a bancii in acest an.

Statul grec, care este actionarul majoritar al ATEBank, a finalizat, joi, plasarea a circa 7,5% din actiunile bancii catre fonduri straine de investitii, la pretul de 5,05 euro pe unitate, a precizat Varagis. Anterior, Guvernul detinea 82% din actiunile bancii. Vanzarea actiunilor face parte din planul de privatizari al Guvernului de la Atena destinat reducerii datoriei publice, care include si vanzarea unei participatii la banca de stat Emporiki si listarea la Bursa a Post Savings Bank.

ATEBank, 145 milioane euro profit pe 2005

Rezultatele financiare aferente anului 2005 sunt caracterizate de cresterea profitabilitatii, transmite un comunicat al ATE. Profitul dupa impozitare s-a situat la nivelul a 145,2 milioane euro in conditiile in care anul 2004 a consemnat pierderi de aproximativ 71 milioane euro. De asemenea, banca a inregistrat o crestere pe sectorul retail de aproximativ 30,7% fata de 2004. Provizioanele bancii reprezinta 497 milioane euro ceea ce se traduce intr-o rata de acoperire de aproape 90%. Anul trecut conducerea bancii a decis majorarea capitalului cu 1,25 miliarde euro. ATE a demarat in 2005 un program destinat modernizarii fondurilor de pensii pe care le administreaza. Daca ar fi activat pe piata bancara romaneasca, ATE ar fi ocupat, din punct de vedere al profitului, locul al treilea dupa BCR (202 milioane euro in 2005) si BRD (164 milioane euro).

Grupurile grecesti, jucatori importanti pe piata bancara romaneasca

Sase grupuri financiare grecesti detin 11,5% din totalul activelor bancare din Romania, evidentiaza un studiu al ACT Media. Alpha Bank, EFG Eurobank, NBG, Piraeus Bank, Emporiki Bank si Egnatia Bank au in total active de circa patru miliarde euro. Strategia celor sase institutii bancare prevede, pentru urmatorii ani, continuarea procesului de extindere. Dupa ce o lunga perioada de timp au avut o prezenta relativ discreta pe piata financiara romaneasca, grupurile bancare elene au adoptat in ultima perioada o atitudine mai agresiva, bazata in special pe dezvoltarea segmentului de retail. Dupa achizitionarea BCR de catre Erste Bank, aproape 90% din sistemul bancar romanesc a fost privatizat. CEC si EximBank sunt ultimele banci care au ca actionar majoritar statul.

Alpha Bank, printre primele la capitalizare

Grecii au pompat in 2005, aproximativ 126 milioane de euro in Alpha Bank. Acest lucru a determinat ascensiunea bancii pana pe a treia pozitie din punctul de vedere al capitalizarii. Pe primele doua locuri se situeaza BCR si respectiv BRD. Reteaua de agentii Alpha cuprinde acum 30 de unitati, dar banca intentioneaza sa se extinda pana la 150 de filiale si sucursale.

Grupul NBG a majorat in februarie capitalul Bancii Romanesti cu peste 60 de milioane euro, pana la 110 milioane. Pe parcursul acestui an grupul din Grecia urmeaza sa decida daca va mentine titulatura de Banca Romaneasca sau va promova un brand propriu.

Piraeus Bank a demarat in 2005 un program agresiv de expansiune, investind in acest sens mai mult de 40 milioane euro. Piraeus a intrat pe piata bancara din Romania in anul 2000 prin achizitionarea Credit Bank Pater. Principala tinta a bancii este majorarea cotei de piata in urmatorii 2 ani. In prezent Piraeus detine doar 0,8% din piata.
Egnatia si Emporiki Bank sunt institutii bancare de dimensiuni mai reduse, dar anunta planuri ambitioase pentru viitor. Egnatia va contracta un credit de 7 milioane euro de la banca-mama pentru a-si sustine politica de dezvoltare teritoriala. Egnatia are doar noua sucursale la nivel national. Banca intentioneaza sa isi dubleze activele pana la 240 milioane euro.

Cosmote va investi 900 de milioane de euro in Romania

Ministrul grec al Transporturilor si Comunicatiilor, Mihailis Liapis, s-a intalnit recent, la Atena, cu omologul sau roman Zsolt Nagy pentru a discuta despre planul Cosmote de a investi 900 milioane euro, in domeniul telecomunicatiilor si IT-ului din Romania, in urmatorii trei ani.

Liapis a precizat ca grupul Cosmote a investit deja un miliard euro in Romania, mai exact in telefonia fixa reprezentata de Romtelecom si intentioneaza pe langa acestea sa investeasca inca 500 milioane euro in investitii directe, a declarat Liapis. Cosmote mai are in proiect investitii in valoare de 400 milioane euro in Cosmote Romania, nou operator de telefonie mobila pe piata romaneasca, dupa retragerea de catre compania elena OTE a brandului Cosmorom.

Romtelecom merge bine

Rezultatele financiare ale Romtelecom din 2005, in conformitate cu standardele US GAAP, indica in general cresteri fata de anul 2004. Astfel, beneficiile din exploatare se apropie de un miliard de euro (crestere cu 10,3% fata de anul 2004), venitul brut inainte de depreciere si amortizare a crescut cu 16,9%, in timp ce venitul din exploatare este cu 19,4% mai mare fata de anul 2004. Profitul a atins 233 milioane euro, inregistrand o crestere de 4,4% fata de anul anterior.

Cheltuielile de investitii au marcat o scadere cu 34% fata de anul anterior (in termeni reali 47 milioane euro), datorita suspendarii implementarii tehnologiilor Next Generation Network.

Acest program de investitii insuma aproape 500 milioane euro, esalonate pe mai multi ani. Alte aspecte pozitive se inregistreaza la capitolul lichiditati, in crestere cu 64,9% si prin scaderea cu aproape 14% a datoriilor pe termen lung la 131 milioane euro.

Se extind puternic peste granita

Grupul elen EFG Eurobank este in cautare de noi achizitii pentru extinderea activitatilor in afara Balcanilor si a Turciei, fiind interesat de Bank of Alexandria, din Egipt, a declarat, joi, presedintele executiv al institutiei financiare, Nikos Nanopoulos, citat de Reuters. \"Achizitia bancii Tekfenbank din Turcia completeaza, dar nu pune capat strategiei EFG Eurobank de dezvoltare in afara celor cinci tari unde este deja prezenta, in Europa Centrala si de Sud-Est. Sunt explorate alte optiuni\", a declarat Nanopoulos. La inceputul acestei luni, EFG Eurobank a cumparat o participatie de 70% la banca turca Tekfenbank, pentru 185 de milioane de dolari. Guvernul egiptean a anuntat ca intentioneaza sa privatizeze Bank of Alexandria, prin vanzarea unei participatii de 75%-80% unui investitor strategic.

EFG Eurobank, a treia mare banca din Grecia in functie de active, mai desfasoara activitati in Serbia, Romania, Bulgaria si Polonia. Grupul a anuntat, in aceasta saptamana, o crestere de 45% a profitului net aferent primului trimestru al anului, peste previziunile analistilor, evolutie sustinuta de dezvoltarea creditelor de consum si a celor ipotecare. Profitul net al grupului a urcat la 157,3 milioane de euro (200 milioane dolari), rentabilitatea capitalului propriu (ROE) imbunatatindu-se la 22,8%. Activitatile din afara Greciei au contribuit cu 12,5% la profitul grupului, in primul trimestru, banca precizand ca doreste ca aceasta contributie sa avanseze la 20% pana in 2009.

Recent National Bank of Greece a achizitionat un pachet de 56% din actiunile bancii turcesti Finansbank.

Potrivit cotidianului grec Imerisia activitatile Finans din Romania si Rusia vor fi preluate contra sumei de 500 milioane de dolari de catre actualul presedinte al Finansbank, Husnu Ozegin.
Finansbank Romania detine 1% din piata bancara, 5% din totalul creditelor de consum si 7% din piata cardurilor.

Investitiile elene, in crestere

Desi companiile grecesti nu ocupa inca un loc fruntas in topul investitorilor straini, ele se situeaza pe un trend ascendent. Astfel, operatorul de telefonie mobila Cosmote se afla pe locul 8 intr-un top al investitorilor realizat de Agentia Romana pentru Investitii Straine. Pe locul 41 in acelasi clasament se regaseste National Bank of Greece, actionar majoritar la Banca Romaneasca in timp ce Egnatia Bank este pe locul 77, iar Alpha Bank pe 82.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.