Dupa mai bine de doi ani de la liberalizarea deplina a pietei comunicatiilor, cei mai importanti jucatori din telefonie ataca puternic zona serviciilor de tip roaming, detinuta acum de cei doi mari operatori mobili, Vodafone si Orange, dar pe care incearca sa isi gaseasca locul si noul intrat - Cosmote.

Roamingul reprezinta un serviciu aparte atat pentru utilizatori, cat si pentru jucatorii din piata. Buzunarele sau conturile primilor inca mai sufera in momentul in care telefoanele mobile parasesc tara. In schimb, acest serviciu reprezinta o sursa de venit extrem de importanta pentru operatorii de telefonie mobila.

Sarbatorile de iarna si perioada concediilor de vara constituie in fiecare an pentru operatori momentele potrivite de a atrage sau fideliza consumatorii. Astfel, si in acest an, companiile romanesti de telefonie maresc pasul in promovarea propriilor servicii. Mai mult, segmentul clientilor care calatoresc si care are au nevoie sa comunice cind sunt in afara Romaniei este mult mai larg: oamenii de business raman o "tinta" predilecta a acestui serviciu.

Imediat dupa numirea in functia de CEO Connex-Vodafone, Lliliana Solomon a fixat ca principal obiectiv ieftinirea roamingului, acest serviciu avand puterea de a deveni o miza importanta pentru indeplinirea principalului obiectiv al proaspatului operator: revenirea pe primul loc. De asemenea, Orange, numarul unu de pe piata autohtona, a anuntat in urma cu o luna reducerea costurilor pentru convorbirile in roaming. Cosmote urmeaza o directie logica si se dezolta in functie de mersul pietei. Astfel, grecii isi propun sa faca comunicarea mobila accesibila tuturor clientilor sai oriunde in lume prin oferirea unei acoperiri mondiale de calitate superioara, atat pentru abonatii Cosmote, cat si pentru utilizatorii cartelei.

Mobilitatea, capacitatea utilizatorului de a comunica oriunde s-ar afla reprezinta atuul principal al telefoniei mobile. Acest lucru este impartasit de toti operatorii, iar serviciul de roaming este expresia cea mai clara a mobilitatii, pe intregul mapamond.

Cateva sute de mii de "roameri" pentru Orange

Orange (pe atunci Dialog) a fost primul operator de telefonie mobila GSM care a oferit roaming pentru abonatii sai � in 7 tari, pe data de 1 iulie 1997. De la acea data si pina acum serviciul a evoluat mult, atit ca acoperire (acum oferim serviciul in peste 130 de tari) cit si ca servicii (a urmat lansarea serviciului roaming pentru utilizatori prepay, GPRS, si in curind 3G).

Ponderea traficului de roaming este in crestere la Orange Romania. Tendinta ascendenta continua inca de la lansarea comerciala a serviciului. "De exemplu, cresterea fata de anul 2005 este de aproximativ 25%, iar serviciul de roaming este o prioritate strategica pentru no," declara pentru Wall-Street Dorin Odiatiu , International Business & Interconnection Manager.

Ponderea numarului de abonati este in continua crestere, rata este asemanatoare celei de crestere a traficului. Cu toate acestea, numarul de persoane care se deplaseaza in strainatate este inca mic in Romania fata de alte tari vest-europene, apreciaza reprezentantul Orange.

La ora actuala, Orange Romania ofera serviciul de roaming atit pentru abonati cit si pentru utilizatorii cartelelor preplatite. Acest numar se se ridica la ordinul a catorva sute de mii. Desi numarul nu este foarte mare, roamer-ii reprezinta, cu siguranta, o categorie speciala de clienti.

Mediul economic si puterea de cumparare scazuta sint doua dintre cauzele cele mai importante care determina o ponderea mai mica a veniturilor din roaming pentru operatorii romani de telefonie mobila in comparatie cu alte tari europene.

Navetistii - o categorie de clienti care lipseste in Romania

"In plus, in Romania nu intilnim, de exemplu, salariati care fac zilnic naveta in tara vecina, asa cum se intimpla in zonele de granita din vestul Europei," adauga Odiatiu.

Ca tendinta, se intrevede o scadere a tarifelor de roaming prognozata pentru anii viitori � care va determina, cu siguranta, un trafic in crestere al utilizatorilor romani in strainatate.

Vodafone pariaza pe un nou serviciu

Roamingul este unul dintre serviciile de mare importanta si pentru Vodafone. Astfel, compania promite o schimbare revolutionara in serviciul de roaming odata cu lansarea, foarte curand, a Vodafone Passport. "Cu Vodafone Passport, tarifarea acestor servicii devine mult mai simpla: tarif national si o mica taxa de conectare pe apel, iar costul acestor apeluri va fi mult redus si va deveni mult mai predictibil. Dupa lansarea Vodafone Passport, vom continua sa introducem servicii menite sa imbunatateasca experienta clientului in roaming," a declarat pentru Wall-Street Andreea Stanescu, Senior Director, Consumer Market, Vodafone Romania.

Oficialii Vodafone vorbesc despre o pondere semnificativa a serviciului de roaming, dar scazuta in comparative cu tarile vest-europene. Acest lucru se explica atat prin mobilitatea romanilor, mai redusa decat a cetatenilor Uniunii Europene, de pilda, dar si relatiei dintre puterea financiara si tarife. "Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ne asteptam ca tot mai multi romani sa calatoreasca in afara tarii si ca Romania va avea din ce in ce mai multi vizitatori," estimeaza Andreea Stanescu.

Vodafone Romania are in prezent cateva zeci de mii de utilizatori ai serviciului roaming. Odata cu introducerea serviciului Vodafone Passport, reprezentantii companiei se asteapta ca reducerea semnificativa de tarife sa ofere posibilitatea de utilizare unui numar mult mai mare de clienti Vodafone. "Prin urmare, contam pe o crestere semnificativa a numarului de utilizatori," conchide Stanescu.

Cosmote incearca sa aplice tehnologii comparabile cu ale rivalilor

Grecii de la Cosmote intentioneaza sa dezvolte o gama larga de servicii de roaming astfel incat sa satisfaca nevoile de comunicare ale clientilor actuali si potentiali oriunde in lume la acelasi nivel de calitate ca si in Romania. "Ca parte a strategiei de dezvoltare, intentionam sa punem in aplicare tehnologii noi, comparabile cu cele utilizate de ceilalti operatori de pe piata telecomunicatiilor din Romania si sa extindem acordurile de roaming actuale, CAMEL ph2 roaming si GPRS, atat pentru utilizatorii prepaid cat si pentru utilizatorii postpaid, " anunta pentru publicatia noastra Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager la Cosmote Romania.

Cosmote a lansat de curand serviciul roaming si pentru cartela Cosmote in doua variante: Roaming One pentru primirea de apeluri si SMS si trimiterea de SMS (disponibil in 214 retele din 110 tari) si Roaming Plus pentru primirea si initierea de apeluri si SMS-uri (disponibil in 3 retele din 3 tari). Pentru abonatii Cosmote, serviciul Roaming este diponibil in 232 retele din 111 tari atat pentru primirea de apeluri si SMS-uri cat si pentru initierea acestora.

Mai multe detalii si date despre utilizarea serviciilor de roaming de catre clientii Cosmote Romania vor fi facute publice odata cu anuntarea rezultatelor financiare ale Cosmote Group, la sfarsitul acestei luni.

Piata telecomunicatiilor inregistreaza o crestere a numarului de utilizatori de servicii roaming datorita numarului din ce in ce mai mare de romani care calatoresc in strainatate pentru petrecerea vacantelor sau in scopuri de afaceri. Cosmote estimeaza ca numarul clientilor sai utilizatori de roaming va creste dupa lansarea ofertelor pentru segmentul business.

UE vrea tarife mai mici la roaming si condamna operatorii

Operatorul de telefonie mobila Vodafone Group PLC a anuntat saptamana trecuta ca va reduce tarifele pentru roaming in Europa cu pana la 40% incepand cu anul viitor, ca urmare a presiunilor exercitate de Comisia Europeana asupra operatorilor de telefonie mobila europeni. Potrivit Vodafone, pretul unui apel in roaming va scadea de la 0,9 euro la 0,55 euro pe minut.

Recent, un alt operator de telefonie mobila din Marea Britanie, firma T-Mobile UK, filiala a grupului german Deutsche Telekom AG, a anuntat si el o reducere cu 45 de procente a tarifelor pentru convorbirile de tip roaming in Europa pana la 55 pence (81 eurocenti) per minut, insa in acest caz noul tarif va intra in vigoare incepand cu luna viitoare.

Noile tarife intervin la sase saptamani dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca intentioneaza sa oblige operatorii de telefonie mobila sa anuleze tarifele suplimentare pe care le percep in cazul unor convorbiri telefonice efectuate dintr-o alta tara membra a UE.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.