Parcelarea terenurilor este solutia prin care tranzactiile au fost accelerate. Loturile pentru constructia de case sunt investitii pe termen lung. Valoarea acestora va creste, o data cu dezvoltarea zonelor rezidentiale din jurul Capitalei

O casa la 15, 20 sau 30 km de Bucuresti nu mai este o raritate, ci aproape o regula pentru bucurestenii care isi construiesc singuri o locuinta. In comune precum Berceni, Mogosoaia, Corbeanca, Buftea, Domnesti, Clinceni, Bragadiru si Snagov, peste 65% din case au fost construite in ultimii ani, iar in localitatile Voluntari, stefanesti si Bolintin, peste 35%, potrivit unui studiu, realizat de Primaria Sectorului 1, pentru determinarea zonei metropolitane. Terenurile sunt atractive, pentru ca sunt mai ieftine, se afla intr-un cadru natural - aproape de lacuri si paduri - si sunt in acelasi timp si aproape de Capitala.

De aceea, piata terenurilor cu potential rezidential este foarte dinamica si s-a schimbat radical in ultimii cinci ani. La inceputul anului 2001, se gaseau de vanzare in special terenuri mari, multe aflate in circuitul agricol si care necesitau introducerea in intravilan, la preturi ce porneau de la doi-trei dolari pe metrul patrat si ajungeau la maximum 60-70 de euro/mp in zona Baneasa. Acum, in aceleasi zone, preturile pornesc de la 20-30 euro/mp si ajung pana la 200 euro/mp, in Baneasa, pentru parcele intravilane sub 1.000 mp.

Diferente exista si in ceea ce priveste suprafetele terenurilor care se vindeau atunci si care se vand si acum. In urma cu numai cativa ani, vanzatorii ofereau parcele mari, majoritatea aflate inca in extravilan, la prima mana, dar unele fara cai de acces sau cu laturi inegale si fara a fi inscrise in cartea funciara. Intr-adevar, costau mult mai putin, dar intocmirea actelor de vanzare-cumparare si introducerea in intravilan dura cateva luni. Acum, tranzactia dureaza maximum o saptamana, iar suprafetele sunt foarte mici, accesibile mai multor categorii de cumparatori: 250, 350, 500, 750, 1.000 sau 1.500 de metri patrati.

"Din pacate, investitiile in infrastructura din jurul Bucurestiului (drumuri de acces, alimentare cu apa, gaze, energie electrica, canalizare) nu tin pasul cu nevoile pietei, astfel incat zone intregi se dezvolta haotic, fiecare proprietar fiind nevoit sa rezolve problema utilitatilor pe cont propriu. In ultimul timp insa, au aparut dezvoltatori imobiliari care au achizitionat suprafete mari de teren, pe care le-au parcelat, au realizat Planul Urbanistic Zonal, au trasat strazi largi, au prevazut spatii pentru servicii si agrement si au adus utilitatile in fata fiecarui lot de teren. Astfel, desi terenul costa putin mai mult, exista si avantaje clare pentru viitorii proprietari: strazi largi, iluminat public, magazine, scoala, policlinica, post de politie, biserica", declara Calin Clinciu, reprezentant al firmei Euroinvest.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.