Reforma fiscal promovat de Cabinetul Triceanu, aa cum obinuiete s spun Varujan Vosganian, preedintele Comisiei de buget, finane, bnci din Senatul Romaniei, ii fericete in acest an doar pe salariai. In schimb, conturile agenilor economici vor fi mai goale, de vreme ce vor fi nevoii s plteasc impozitul pe profit la nivelul celui de anul trecut, 25%, ins pentru profitul aferent acestuia se aplic nou cot, 10%, dublu fa de 2004. Cei mai afectai de aceast msur vor fi micii intreprinztori. Pin la finele lui 2004, muli investitori gseau mai rentabil s-i inregistreze firma ca microintreprindere. Scpau in felul acesta de fiscalitatea impovrtoare. Mai mult, soluia infiinrii unei microintreprinderi era preferat i de salariai.

Dou variante posibile

Dup 1 ianuarie, banii ce rmin in vistieria microintreprinderilor sint mai puini i, ca atare, soluia aleas pin nu de mult de salariai nu este rentabil pin la un anumit nivel al venitului. Astfel, angajaii care citig sub 150 de milioane de lei brut anual, adic aproximativ 7 milioane de lei lunar, ies in pierdere dac renun la statutul lor pentru a infiina o microintreprindere. De exemplu, la un citig echivalent de 100 de milioane de lei, proprietarul microintreprinderii are un venit lunar de circa 3,7 milioane, in timp ce un angajat primete lunar cu aproape un milion de lei mai mult. Peste 150 de milioane, este de preferat varianta a doua. Pe msur ce venitul este mai mare, crete diferena dintre veniturile nete ale microintreprinderii i cele ale salariailor.

Care sint dezavantajele

Trecerea de la statutul de salariat la acela de proprietar al unei microintreprinderi implic mai multe dezavantaje. In primul rind, o astfel de societate trebuie s aib minimum un angajat, pentru care se pltete salariul (cu toate cheltuieleile aferente - contribuii sociale, impozite). In al doilea rind, proprietarul microintreprinderii incaseaz venitul o dat pe an, nu lunar, ca orice angajat. De asemenea, microintreprinderile in contabilitatea, operaiune pe care o face un contabil, care de regul nu este angajatul societii. Pentru serviciile sale, contabilul primete lunar intre 500.000 i un milion de lei. Mai mult, ca orice agent economic, microintreprinderile sint supuse controlului Fiscului. Alt dezavantaj pentru o microintreprindere este c are acces mai greu la credite, intrucit bncile solicit garanii colaterale sumei imprumutate.

In schimb, pentru salariat, dezavantajul principal rezid din faptul c la un venit brut mai mare de 150 de milioane de lei primete lunar mai puini bani decit proprietarul unei microintreprinderi cu o cifr de afaceri echivalent citigului su.

Care sint avantajele

In afara citigurilor mai mari, microintreprinderile au posibilitatea deducerii TVA. Astfel, pentru orice produs cumprat pe numele firmei (o main, de exemplu), statul returneaz TVA. Pe partea cealalt, salariatul nu trebuie s in contabilitatea i, implicit, este scutit de plata unor servicii aferente. Totodat, o persoan fizic are acces mai facil la credite bancare decit una juridic.

Subterfugii riscante

Micii intreprinztori au gsit soluii pentru a fenta regula creterii anuale a veniturilor. Dar aceste subterfugii au partea lor de risc. De exemplu, orice cheltuial fcut in numele firmei de un angajat se deconteaz. Banii respectivi nu ajung in mina salariatului, ci in cea a patronului, cel care a suportat iniial cheltuiala. Riscul intervine in momentul in care Fiscul poate considera c respectiva cheltuial nu este fcut in scopul afacerii, ci in cel personal al proprietarului.

De regul, microintreprinderile nu sint rentabile dac au mai muli angajai. Varianta cea mai la indemin este angajarea unei persoane de incredere (rud, prieten etc.), creia i se d salariul minim pe economie - 3.100.000 de lei. Patronul pltete Fiscului, in numele angajatului, contribuiile sociale i reine apoi venitul net.

Regulile jocului

Pentru infiinarea unei microintreprinderi, trebuie indeplinite cumulativ mai multe condiii: are inscris in obiectul de activitate producia de bunuri materiale, prestarea de servicii i/sau comerul; are de la unul pin la nou salariai inclusiv; a realizat venituri care nu au depit echivalentul in lei al 100.000 de euro (la cursul actual al monedei unice inseamn cam 3,8 miliarde de lei; capitalul social al persoanei juridice este deinut de persoane, altele decit statul, autoritile locale i instituiile publice. In momentul in care s-a luat msura dublrii impozitului pe cifra de afaceri, micii investitori au acuzat impovrarea fiscal. Drept rspuns, actualul ministru al Finanelor, Ionu Popescu, a declarat c nemulumiii se pot transforma in intreprindere mic i mijlocie, trecind astfel pe profit.