Prioritatile macroeconomice ale guvernului pentru 2005 vor fi analizate, in detaliu, impreuna cu expertii Fondului Monetar International, in urmatoarele zile, la nivelul Ministerului Economiei si Ministerului Finantelor, dar si cu reprezentantii BNR.

Guvernul isi propune sa inregistreze o crestere economica solida si stabila, bazata pe mentinerea sub control a deficitului bugetar si a echilibrelor macroeconomice, care sa conduca la reducerea inflatiei si la cresterea puterii de cumparare a populatiei, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu.

El s-a intalnit, ieri, la Palatul Victoria, cu o delegatie a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Emmanuel van der Mensbrughe, negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania. Intrevederea, care a durat aproximativ o jumatate de ora, a avut ca subiecte principale modul in care au fost puse in practica prevederile Memorandumului semnat de guvernul de la Bucuresti cu FMI in 2004, obiectivele macroeconomice pentru 2005, stadiul procesului de privatizare si starea mediului de afaceri romanesc.

Salariile bugetarilor vor fi ceva mai mari

Tariceanu a amintit, la sfarsitul discutiilor, de decizia fostului executiv de a majora, in etape succesive, salariile unor categorii de bugetari si care obliga actualul Cabinet sa aplice aceeasi masura pentru categoriile exceptate in 2004, pentru a evita "producerea dezechilibrelor in ierarhia functiilor publice" din punct de vedere al salarizarii. Tariceanu a mai precizat ca guvernul va fi obligat sa fie extrem de precaut in privinta politicilor fiscale si monetare pentru ca, pe termen lung, cresterea economica inregistrata in 2004 prefigureaza o supraincalzire a economiei ce ar putea avea efecte defavorabile. "In 2004, in special in ultima parte a anului, au fost adoptate de fostul guvern o serie de masuri care au produs unele dezechilibre importante si au intarziat masurile de restructurare a sectoarelor economice. Mai mult, au fost evitate masurile de crestere a pretului la energie, din motive politice si electorale", a afirmat premierul.

Oficialul FMI a precizat ca discutiile vor continua la nivelul ministerelor si al Bancii Nationale.

Puncte fierbinti pe ordinea de zi

"Discutam cu guvernul politica fiscala si de venituri, iar cu banca centrala politica globala privind cursul de schimb si politica monetara. Pe langa discutiile macroeconomice, discutam si despre reforma. Aici importante sunt discutiile despre politica in domeniul energetic si, respectiv, preturile energiei, situatia generala a intreprinderilor publice, programul de privatizare, precum si climatul general privind afacerile si investitiile din Romania", a spus Emmanuel van der Mensbrughe. Negociatorul Fondului a amintit, de asemenea, de necesitatea mentinerii unei politici bugetare echilibrate, inclusiv la nivelul companiilor de stat.

Delegatia misiunii FMI se va afla in Romania timp de doua saptamani, iar obiectivul declarat al intalnirilor este de a finaliza discutiile privind aranjamentul Acordului stand-by.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.