"Big Bang"’-ul extinderii Uniunii Europene de la 15 la 25 de state, in urma cu doi ani, a fost un evident succes economic, atat pentru vechii, cat si pentru noii membri, scrie marti cotidianul Financial Times, citand un raport pe care Comisia Europeana il va da publicitatii in aceasta zi. Extinderea ambitioasa din 2004 a impulsionat cresterea economica si a intensificat schimburile comerciale in interiorul UE, mentioneaza in raport comisarul european pentru afaceri econmice si monetare, Joaquin Almunia.

Studiul isi propune sa inlature temerile Europei Occidentale ca extinderea Uniunii ar fi dus la "delocalizarea" pe scara larga a locurilor de munca spre tarile foste comuniste, mai avantajoase din punctul de vedere al costurilor de productie.
Raportul evidentiaza beneficile extinderii pentru cei zece noi membri si noteaza ca, in 2005, veniturile acestora au reprezentat, in medie, 50% din cele ale "vechii UE", fata de 44% in 1997.

Extinderea a adus insa avantaje de ambele parti. Afluxul masiv de investitii straine directe in noile state membre a atins 191 miliarde de euro in 2004. In schimb, tarile scandinave sunt principalii investitori in statele baltice, constata raportul, care aminteste si despre investitiile bancilor austriece in fostele tari comuniste. In ce priveste temerile legate de "delocalizare", raportul comisarului Almunia le considera "nejustificate". Studii recente evidentiaza ca numai 1-1,5% din reducerile de locuri de munca din "vechea" UE pot fi atribuite "delocalizari", numai o parte dintre acestea mergand catre noile state membre. Potrivit Financial Times, CE reafirma astfel ca migratia catre Vest a lucratorilor din noilor state membre a fost benefica pentru tarile care au decis sa le permita accesul liber pe piata muncii (Marea Britanie, Irlanda si Suedia).

Presedintele executivului comunitar, Jose Manuel Barroso, este constient insa ca vor fi necesare eforturi insemnate pentru a garanta ca presiunea politica occidentala nu va conduce la inchiderea portilor pentru noi potentiali membri. Romania si Bulgaria au garantata intrarea in UE, Croatia are promisiuni ferme, insa perspectivele in cazul tarilor din Balcanii de Vest, Turciei si, posibil, Ucrainei, sunt mai putin sigure, adauga Financial Times.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.