Chiar daca datele statistice ale BNR surprind un apetit tot mai crescut al romanilor pentru credite in lei, in timp ce bancherii fac tot posibilul ca aceste tipuri de imprumuturi sa fie mai atractive decat cele in valuta prin scaderea dobanzilor, cert este ca romanii inca prefera sa acceseze credite in valuta, fara sa se gandeasca prea mult la riscurile pe care le presupune un astfel de produs.

In perioada 1 martie - 28 aprilie, publicatia electronica BankingNews a realizat un sondaj de opinie prin care a urmarit sa identifice care sunt cele mai dorite credite oferite de bancile comerciale romanesti. Cele in valuta sau cele in lei? Analiza datelor colectate a evidentiat faptul ca imprumuturile in valuta sunt cea mai ravnita forma de finantare. Potrivit investigatiei, la care au raspuns 1.325 persoane, 62% dintre votanti prefera un credit in valuta (822 persoane) si 38% pentru un credit in lei (503 persoane).

Bancile trebuie sa raspunda oricaror solicitari
Radu Negrea, secretar general al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), este de parere ca "institutiile bancare continua sa acorde credite si in valuta, pentru ca nu se poate lua o decizie administrativa de a limita acordarea de imprumuturi in valuta". Negrea a mai precizat ca rezultatele sondajului care arata predilectia romanilor pentru creditele in valuta constituie un mod interesant de a privi lucrurile.

"Practic, deci atata timp cat clientela manifesta aceasta apetenta, "eu ca banca comerciala" nu pot sa va resping pe dumneavoastra, client?! Este ca atunci cand suntem in post. Este oare obligatoriu ca toti sa consumam "balarii", si cine vrea sa manance carne sa fie privat de preferintele lui? Deci, "eu ca banca", prin profesie, sunt obligat sa pot raspunde oricaror solicitari".

"Restrictionarea creditarii in valuta este o masura drastica"

Varujan Vosganian, presedintele comisiei senatoriale de buget, finante, banci, a declarat ca politica BNR de restrictionare a creditarii in valuta este o masura drastica: "O consider excesiva. Sunt tari central-europene care practic au renuntat la rezervele minime obligatorii. Eu cred ca sansa Romaniei sta in dezvoltare economica si nu in precautii excesive".

Creditele in lei raman, totuSi, solutia optima
Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, este de parere ca "avand in vedere riscurile cu care ne confruntam si ne vom confrunta pe plan international legate de miscarea in sus sau in jos a dobanzilor la euro si la dolari, un credit luat in moneda nationala va evita costurile suplimentare impuse de scumpirea imprumuturilor in valuta.

In acelasi timp, trebuie sa luam in calcul faptul ca veniturile marii majoritati a cetatenilor din tara noastra sunt in lei, ceea ce face ca solicitantul unui credit in euro sau dolari sa fie amenintat de oscilatiile cursului de schimb valutar, care pot avea efecte negative deosebite. De asemenea, daca ne uitam la trendul care se observa, dobanzile la imprumuturile in lei devin din ce in ce mai atractive. Toate aceste elemente coroborate duc la concluzia ca pentru perioada urmatoare un credit in lei este mai adecvat".

Presedintele executiv al BCR a subliniat "Problema este ca nu poti sa-i constrangi, ci poti veni cu o oferta foarte buna de produse si servicii, cu o structura de costuri adecvata. Efectiv, oferim dobanzi real pozitive pentru economiile populatiei, pentru a proteja clientii de inflatie. Pe de alta parte, avem dobanzi foarte atractive la toate tipurile de credite in moneda nationala. Alaturi de costuri avantajoase, BCR ofera clientilor sai perioade de rambursare adecvate si conditii de creditare lejere tocmai pentru a face din imprumuturile in lei solutia cea mai buna pentru cei care au nevoie de finantare".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.