Potrivit estimarilor exprimate in luna aprilie 2006 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Managerii anticipeaza o tendinta ascendenta atat pentru volumul de productie din industria prelucratoare (sold conjunctural +29%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +26%).

Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.

Trendul estimat pentru exportul de produse finite va fi crescator (sold conjunctural +12%). Conducatorii companiilor apreciaza si o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene (sold conjunctural +7%).

Preturile produselor industriale, care au avut o tendinta de crestere in ultimele trei luni, vor continua sa creasca in intervalul analizat (sold conjunctural +22%).

In activitatea de constructii, mananagerii prognozeaza o crestere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural +59%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +45%), la toate tipurile de intreprinderi.

Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi in perioada urmatoare aproximativ la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +46%).

in domeniul comertului cu amanuntul, estimarile pentru urmatoarele trei luni indica mentinrea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +38%).

Preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere (sold conjunctural +32%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum.

Conform estimarilor, cererea de servicii va continua trendul ascendent si in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +25%).

Dupa opinia managerilor, costurile prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta (sold conjunctural +11%).

Estimarile indica pentru urmatoarele trei luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati in sectorul comertului si al serviciilor, in timp ce in industrie numarul de salariati va inregistra o usoara tendinta de scadere, iar in constructii o tendinta de crestere.

Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor referitor la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Acestea s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.547 firme), constructiilor (1.054 firme), comertului cu amanuntul (1.483 firme) si serviciilor (1.093 firme).


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.