Sectorul intreprinderilor mici i mijlocii a devenit in ultimii ani un segment-int pentru societile bancare romaneti. Oferta bncilor pentru IMM se va diversifica i in 2005.

Intreprinderile mici i mijlocii au la dispoziie o gam larg de produse de creditare pentru finanarea capitalului de lucru sau pentru investiii. Acestea pot acoperi lipsa temporar de capital sau pot fi folosite pentru dezvoltarea afacerii.

Creditul de dezvoltare Plus

Volksbank Romania, banc membr a grupului austriac sterreichische Volksbanken - AG, va lansa curind un nou produs de creditare destinat segmentului de microintreprinderi, societi mici i mijlocii. Creditul Dezvoltare Plus este dedicat companiilor care doresc finanare rapid la costuri reduse. Principalul avantaj al produsului const in rapiditatea accesului la finanare. Decizia de acordare a creditului se ia in maximum 48 de ore de la depunerea complet a documentaiei. Beneficiarul imprumutului poate avea o perioad de graie de pin la 6 luni, in cazul creditelor pentru investiii ce se acord pe o perioad de maximum 5 ani.

Imprumuturile pentru capital de lucru se acord doar pe termen scurt, maximum un an. Creditul se poate utiliza imediat sau in termen de 6 luni de la aprobare. Suma ce poate fi imprumutat poate fi de pin la 100.000 de euro. Beneficiarii creditului pot fi companiile private cu mai puin de 100 de angajai, fr datorii restante la stat i fr incidente de plat inregistrate la Centrala Riscurilor Bancare i care au inregistrat profit.

Credite de trezorerie

Aceste credite rezolv problema lipsei temporare de fonduri. BRD ofer IMM o soluie de finanare pe termen scurt, in condiii flexibile i avantajoase, sub forma creditelor de trezorerie. Imprumutul se acord pentru efectuarea cheltuielilor ce intervin in crearea de stocuri pentru funcionarea activitilor cu necesiti sezoniere de aprovizionare, producie i desfacere. Creditul are avantajul c poate fi rambursat in funcie de posibilitile concrete de valorificare a stocurilor, incasarea contravalorii mrfurilor livrate, lucrrilor executate sau a serviciilor prestate. Nu exist o sum-limit de creditare, prestabilit. Perioada de creditare este de maximum 12 luni. Pentru obinerea imprumuturilor, este necesar prezentarea documentelor contabile ce atest bonitatea firmei: bilanul contabil, contul de profit i pierderi, bugetul de venituri i cheltuieli proiectat pentru perioada de acordare a creditului.