In anul 2005, firmele din domeniul IT&C vor lansa pe piaa romaneasc produse de ultim generaie. Astfel, cele mai noi modele de telefoane mobile, procesoare i chiar o platform conceput de Microsoft vor fi disponibile in magazine. O alt noutate de care se vor putea bucura i romanii va fi

Playstation-ul portabil.

Dorina de a nu mai depinde de priz sau de calculatorul personal va fi perfect ilustrat de lansrile de produse a firmelor din sfera IT&C programate pentru perioada urmtoare. "Nevoia de mobilitate, cuplat cu oferta tot mai atrgtoare, in termeni tehnologici i de pre, vor fi argumente tot mai importante pe o pia in cretere", consider Valentin Negoi, preedintele Asociaiei Productorilor i Distribuitorilor de Tehnologia Informaiei i Comunicaiilor (APDTIC). In urmtoarele luni, noi produse vor fi lansate pe pia.

Telefon de aproape 30 de milioane

In ultima lun, Nokia a lansat pe pia mai multe modele de telefoane. Cel mai scump dintre ele este Nokia 9500, care cost, la unii distribuitori, 29.990.000 de lei. Facilitile sint pe msura preului. In luna martie, cunoscutul productor va introduce pe piaa romaneasc noi modele. Dintre toate, iese in eviden Nokia 7710, un model fr tastatur. Orice comand va fi apsat pe ecran. Ecranul va fi mare, astfel c urmrirea unor programe de televiziune sau a unui film nu va solicita la maximum ochii proprietarului. Celelalte dotri ale aparatului sint la acelai nivel. Tot in aceeai perioad vor fi lansate, printre altele, modelele 6020 i 3230. Samsung va introduce pe piaa romaneasc, in prima jumtate a anului, opt modele de telefoane mobile. "E 300 este dotat cu camer foto VGA i dispune de o funcie inedit, aceea de identificare a apelantului dup fotografie. P 730 este modelul de top al telefoanelor mobile Samsung cu camer incorporat, permiind pin la 60 de minute de inregistrare video cu sunet", spune Doru Orelu, marketing manager HAT.

Procesoare competitive

Intel va insista pe tehnologia mobil. Astfel, primul pas il constituie lansarea unei platforme pentru tehnologia mobil Intel Centrino, ce le va oferi caracteristici video i audio superioare utilizatorilor de laptopuri. "Intel va lansa anul acesta procesoare multi-core pentru toate segmentele de PC de pe pia: desktop, server i mobile.

Tehnologia multi-core va ajuta utilizatorii s ruleze mai multe aplicaii in acelai timp, fr a sta cu grija suprasolicitrii computerului", spune Irinel Burloiu, channel field sales engineer Intel. Tot Intel a lansat recent arhitectura Vanderpool, ce permite rularea mai multor sisteme de operare i aplicaii pe acelai computer, ins pe partiii diferite. "Intel i AMD anun pentru acest an noi generaii de cipuri, care vor permite receptarea programelor digitale de televiziune prin satelit prin intermediul PC-ului - in cazul Intel, respectiv al unui set top box ataat televizorului - in cazul AMD", mai spune Valentin Negoi. Microsoft va lansa Windows XP x64 Edition, o platform elaborat pentru procesoarele din noua generaie. Aceasta va fi rulat i pe procesoarele de 64 de bii, dar permite i utilizarea aplicaiilor de 32 de bii. Rmine de vzut dac preurile acestora, inc nestabilite de productori, vor fi la fel de atractive.