Apropiata aderare la UE va aduce pe piata avocaturii romanesti jucatorii regionali, adevarate forte financiare. Numarul crescut de investitii din toate domeniile, dublat de aparitia cabinetelor straine, va determina o repozitionare a actualilor actori pe piata. Specializarea pe segmentul business poate fi una dintre cheile reusite

Apropiata aderare la Uniunea Europeana va aduce jucatori regionali, adevarate forte financiare pe piata avocaturii autohtone. Insa, avocatii europeni nu vor putea profesa decat in colaborare cu avocatii romani, deoarece numai acestia au dreptul de a pune concluzii in fata instantelor romanesti.

Prin urmare, casele de avocatura au un avantaj insemnat, pentru cele mai puternice castigurile urmand sa se traduca in sume cu multe zerouri.

Daca totul va merge conform strategiei de largire a granitelor actuale ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria vor deveni membre ale selectului club in decurs de doar cateva luni. Romania, cu o populatie de 22 milioane de locuitori, in comparatie cu cei doar 7,5 milioane din Bulgaria, devine atractiva pentru investitorii din toate sectoarele. De fapt, deja sectorul dezvoltarilor imobiliare este foarte activ, si va mai creste in urmatorii ani, pe fondul intrarii in tara a unui numar important de mari investitori straini. Mai mult, concernele bancare straine incep sa se intereseze de piata autohtona si sa cumpere actiuni ale bancilor, un bun exemplu fiind achizitionarea BCR de catre austriecii de la Erste Bank.
Marile privatizari desfasurate in ultimii ani au atras firme internationale, care au devenit clienti ai caselor de avocatura, fenomen ce se traduce pentru principalii jucatori in sume cu multe zerouri in coada.

Casele regionale, investitori familiari

Firesc, cabinetele straine de avocati isi vor urma clientii in Romania, ceea ce va ascuti concurenta pe acest segment. Insa specialistii nu se asteapta inca la aparitia pe piata de avocatura romaneasca a unor mari jucatori internationali, mai degraba cei regionali, familiarizati cu realitatile romanesti, urmand sa \"debarce\" in tara noastra. Deja, firma austriaca de avocatura Wolf Theiss, care si-a dezvoltat o retea puternica in Europa Centrala si de Est, a aparut pe piata bucuresteana in noiembrie anul trecut cu un cabinet format din 17 avocati.

\"Romania se afla in acest moment in topul celor mai active piete din Europa de Est. Un numar mare de investitori se lupta pentru a cuceri aceasta piata, in special jucatorii din real estate, spune Horst Ebhardt, partener al firmei austriece, citat de publicatia Legal Week. De altfel, firma Wolf Theiss si-a anuntat intentia de a extinde firma pana la 25-30 de avocati. Un alt exemplu, cabinetul Zamfirescu Racoti Predoiu, este rezultatul unei fuziuni realizate la inceputul acestui an si care a generat o firma cu 30 de avocati, care a adus produse si servicii noi pentru clienti, cum ar fi cele in domeniul bancar si financiar.

Lupta puternica pe segmentul de mijloc

Astfel, numarul crescut de investitii straine din toate domeniile, dublat de aparitia cabinetelor straine, va determina o reasezare a pietei romanesti de avocatura. Specializarea pe segmentul business va fi una dintre cheile reusitei, domeniile de expertiza cu pondere majoritara in privinta veniturilor firmelor de avocatura urmand sa fie fuziunile si achizitiile de societati comerciale, finantarile si tranzactiile imobiliare. In acest moment, piata avocaturii este impartita pe trei niveluri.

La varf activeaza cam patru societati de avocatura de talie mare, asa cum sunt celebrele Nestor Diculescu Kingston Petersen, Musat & Asociatii si Linklaters Miculiti Mihai & Asociatii, pe al doilea nivel sunt mai multe case de avocatura de talie mijlocie, iar la baza isi desfasoara activitatea firmele cu angajati putini si clienti de talie mica. Integrarea va contura si mai bine aceasta asezare, cu singura diferenta ca in clasa de mijloc sunt asteptate sa intre mai multe case de avocatura de mici dimensiuni, prin atragerea unor parteneri cu o mai mare forta financiara.
Catalin Predoiu, de la casa de avocatura Zamfirescu, Racoti si Predoiu, spune ca valoarea totala a pietei autohtone de avocatura nu poate fi corect estimata, din simplul motiv ca societatile nu sunt obligate sa isi faca publice rezultatele financiare. \"Exista diferite estimari facute de societati, insa nu se pot identifica elementele pe care se sprijina o asemenea evaluare\", spune Predoiu.

Bucurestiul se specializeaza

Diferentele de organizare intre casele de avocatura din Capitala si cele din provincie sunt insemnate. Cea mai importanta impartire se refera la tendinta actorilor din Bucuresti de a se constitui in societati de avocatura specializate, in timp ce in Cluj, de exemplu, avocatii prefera practica in cabinetele individuale si generaliste, in principal din cauza unui numar redus de investitii straine aici, ceea ce nu a permis dezvoltarea serviciilor de business. Totusi, observand succesul firmelor bucurestene, o parte a acestora au inteles ca, pentru a se mentine pe piata si a se adapta aderarii la Uniunea Europeana, este nevoie sa se asocieze.

Insa avocatii europeni nu vor putea profesa decat in colaborare cu avocatii romani, deoarece numai acestia au dreptul de a pune concluzii orale sau scrise in fata instantelor romanesti. Prin urmare, in perspectiva colaborarii cu avocati sau firme internationale, casele de avocatura au un avantaj insemnat, oferind o mai mare credibilitate decat cabinetele individuale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.