"Guvernul a cerut sa ramanem in forma prezentata de el, inclusiv in privinta impozitarii cu 10% a dividendelor aferente 2004 pentru persoane fizice", a declarat ieri dupa-amiaza, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian dupa ce Comisia mentionata a adoptat cu sase voturi pentru (ale PNL, PD, UDMR si PUR) si patru impotriva (ale PSD) prevederile ordonantei de modificare a Codului fiscal, in sensul impozitarii dividendelor aferente anului 2004 cu 10%. Vosganian a evitat pe cat posibil sa-si exprime un punct clar de vedere asupra acestei chestiuni si nici sa spuna de ce cu putin timp in urma considera ca fiind o solutie mult mai buna impozitarea cu doar 5%. "In legatura cu temeinicia acestei decizii va rog sa intrebati Guvernul", a spus presedintele Comisiei de buget finante. Mai mult, el a insistant asupra faptului ca senatorii nu au facut altceva decat sa sustina punctul de vedere al primului-ministru si al ministrului de Finanate. "Consecinte in privinta firmelor nu vor exista pentru ca legislatia prevederea inainte o impozitare cu 10% a dividendelor iar persoanele fizice vor fi stimulate sa pastreze banii in firme si sa-i reinvesteasca", a punctat Vosganian. El a "rugat" patronatele - care s-au pronuntat in trecut impotriva procentului de 10% - sa "se planga" initiatorului acestui proiect. "Am acceptat aceasta masura din necesitatea pastrarii unei coerente", a conchis Vosganian.

Ieri dimineata, senatorul liberal afirma ca este adeptul impozitarii cu 5% a dividendelor aferente anului 2004 incasate de persoanele fizice. "Sa nu se inteleaga gresit, eu il sustin pe Ionut Popescu (n.r. -ministrul Finantelor Publice), dar in chestiunea impozitarii dividendelor pentru populatie am gasit o solutie si vom discuta astazi, la Senat, sa ramana la 5% pentru 2004", a spus Varujan Vosganian. Potrivit senatorului liberal, suma neincasata la buget din aplicarea unui impozit de numai 5% se situeaza la aproximativ 3200 miliarde de lei. Impozitarea dividendelor, alaturi de introducerea cotei unice de impozitare, vor intra maine in dezbaterea plenului Senatului.

Citeste si:

Tot ieri, in cadrul unei mese rotunde cu tema Administratia si Mediul de Afaceri, organizata de PNL, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a explicat ca majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 10% a fost stabilita printr-un act normativ in august 2004. "Noi nu am facut decat sa pastram aceasta prevedere", a subliniat ministrul Finantelor. Ionut Popescu a afirmat ca, totusi, a fost facuta o modificare in actul normativ initial, in sensul ca acesta prevedea cresterea impozitului pe dividende la persoanele juridice la 15%, dar ca s-a hotarat mentinerea acestuia la 10 procente.