Erste Bank va inainta, in al treilea trimestru, o oferta de cumparare a actiunilor BCR detinute de salariati. Aceasta se va derula pe o perioada de trei ani si va propune fie plata in numerar, fie conversia titlurilor BCR in actiuni la banca austriaca.

Angajatii BCR au primit, in aceasta saptamana, o scrisoare semnata de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, prin care sunt anuntati ca banca austriaca va lansa o oferta de achizitionare a tilurilor cumparate de salariati in cadrul procesului de privatizare. "Erste Bank va fi pregatita sa cumpere actiunile angajatilor in limita unui numar maxim de actiuni ce va fi definit pentru 2006, 2007 si respectiv 2008", se arata in scrisoarea semnata de Andreas Treichl. Banca austriaca are in vedere sa publice oferta destinata salariatilor dupa preluarea efectiva a controlului BCR.

7,65 euro/actiune BCR platiti de Erste

Pentru preluarea pachetului majoritar de 61,88% din capitalul BCR, Erste a platit un pret de 7,65 euro/actiune. In 2004, angajatii au cumparat un pachet de 8% din titlurile BCR, pentru care au platit un pret de 10.350 de lei/actiune (0,3 euro).

Erste precizeaza ca in varianta platii actiunilor in numerar, pretul oferit va fi mai mic decat cel achitat pentru pachetul majoritar, unde a fost luata in calcul o prima pentru preluarea controlului.

In cazul conversiei in actiuni Erste Bank, valoarea de calcul pentru titlurile BCR va fi tot de 7,65 euro/actiune. La Bursa din Viena, titlurile Erste erau tranzactionate, miercuri, pentru 50,21 de euro/actiune. La aceste valori, salariatii romani ar primi o actiune Erste pentru 6,5 actiuni BCR.

Andreas Treichl aminteste ca, prin contractul de privatizare semnat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Erste Bank s-a angajat sa listeze actiunile BCR la Bursa de Valori Bucuresti in termen de trei ani de la preluarea efectiva a bancii.

Oferta Erste pe actiune reprezinta de 22 de ori suma investita

Salariatii BCR ar putea accepta oferta Erste Bank pentru ca la un eventual pret de 7 euro/actiune castigul ar reprezenta de 22 de ori suma investita, sau un randament de 2,233% pe termen de doi-trei ani.

Trecerea in proprietatea Erste Bank a pachetului majoritar la BCR este preconizata inainte de sfarsitul trimestrului doi al acestui an. Partea romana mai are inca de indeplinit anumite cerinte ale contractului, cea mai dificila problema referindu-se la avizul privind ajutorul de stat acordat BCR la momentul fuziunii cu Bancorex. La sfarsitul anului trecut, Erste Bank a castigat licitatia de preluare a BCR, oferind un pret de 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% din actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.