Desi se numara printre destinatiile cele mai ieftine din lume, Romania primeste inca bile neagre din partea companiilor de consultanta in turism pentru calitatea serviciilor. Integrarea in UE va confrunta turismul autohton atat cu pachete mai ieftine, cat si cu o concurenta acerba a vecinilor

Editia revizuita a uneia dintre cele mai celebre reviste de turism din lume, "The World’s Cheapest Destinations" ("Cele mai ieftine destinatii din lume") a adaugat Romania printre destinatiile cu costurile cele mai reduse in turism. Alaturi de Romania, in revista si-au mai facut aparitia alte doua tari din America Latina, Argentina si Nicaragua. Noua editie a revistei de turism face un clasament al celor mai ieftine 21 de tari din lume, in care vizitatorii pot sa gaseasca camere de hotel incepand de la 20 de dolari, pranzuri cu pana la 10 dolari si avantaje pentru calatorii.

Pentru fiecare dintre aceste destinatii, publicatia americana face o trecere in revista a costurilor estimate pentru cazare, hrana, transport si cumparaturi. "Cercetarea si-a propus sa identifice cele mai atractive afaceri turistice din lume, spune redactorul publicatiei, Tim Leffel. "Introducerea Romaniei, Argentinei si Nicaraguei in top a fost decisa ca urmare a indeplinirii tuturor criteriilor cerute de noi", mai spune Leffel.

Unde sunt investitorii?

Un studiu dat publicitatii la inceputul acestui an de World Travel&Tourism Council (WTTC), cel mai celebru forum de turism din lume, arata diferitele aspecte ale managementului de turism din tara noastra. Pe de o parte, specialistii atrag atentia asupra contributiei importante a acestui sector in PIB si in crearea de noi locuri de munca. De fapt, Asociatia Nationala a Agentilor de Turism estimeaza pentru acest an o contributie de 4,8% a sectorului de turism in Produsul Intern Brut, adica 24,6 miliarde RON (sau 7,071.5 milioane dolari) si un numar de 450 mii de noi locuri de munca urmand sa fie create. Pentru urmatorii ani, specialistii WTTC estimeaza o crestere a contributiei in PIB de 6,7%, cu numai 3,1% pondere in statele membre ale Uniunii Europene.

Cu toate acestea, ponderea turismului la veniturile globale este scazuta, Romania ocupand locul 162 din 174 de tari in care acest sector a fost analizat. Pe de alta parte, compania de consultanta arata ca o crestere semnificativa a sectorului de turism trebuie sa fie dublata de investitii majore in infrastructura si capital uman, in produse si in calitatea serviciilor.

Turismul joaca o carte importanta: integrarea

Potrivit specialistilor WTTC, cel mai important moment si, totodata, poate ultima sansa pentru turismul autohton va fi integrarea in Uniunea Europeana, cand atat infrastructura, cat si intreg sistemul legislativ se vor consolida. Incepand cu aceasta data, se estimeaza ca numarul turistilor va creste, insa tour-operatorii romani vor trebui sa faca fata si afluxului de oferte ieftine venite din strainatate, mai ales din Bulgaria si Turcia.

Mai mult, tour-operatorii romani vor cunoaste si fateta mai putin placuta a aderarii: aparitia operatorilor straini, asa cum este operatorul german TUI, forta financiara recunoscuta pe acest segment. "Deja operatorii straini de turism organizeaza chartere cu plecare din Romania", spune Mircea Draghici, secretar general la ANAT. "Fiind o forta financiara, ei au imensul avantaj de a putea negocia ofertele cu administratorii de hoteluri, astfel incat sa obtina cele mai bune preturi pentru clienti, mai spune Draghici, iar o consecinta a acestui proces va fi disparitia operatorilor mici".

Prin urmare, tour-operatorii deja au pregatit pachete turistice mai ieftine pentru stranii care vor veni in Romania. In egala masura, se anticipeaza o ieftinire a pachetelor turistice pentru romanii care vor vizita alte destinatii decat cele autohtone. Cert este faptul ca principalul beneficiar al concurentei va fi turistul, insa calitatea va fi prima. Iar, daca nu se va investi suficient in acest lucru, atunci turismul autohton nu va juca cartea cu cea mai importanta miza, integrarea in UE.

Statiunile turistice risca sa ramana fara autorizatie

Mari statiuni turistice, cum ar fi Poiana Brasov, Predeal si Bran, risca sa ramana fara autorizatie in momentul aderarii Romaniei la UE, deoarece nu indeplinesc o parte dintre normele europene, precum buna functionare a sistemului de canalizare, conform Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Criteriile europene stabilite in domeniul turismului, pe care Romania va trebui sa le respecte incepand cu momentul aderarii la UE, obliga statiunile turistice sa dispuna, printre altele, de un sistem eficient de canalizare. Multe dintre statiunile turistice romanesti importante nu indeplinesc in prezent acest criteriu, riscand sa li se retraga atestatul daca administratia locala nu rezolva aceasta problema pana la momentul integrarii in Uniunea Europeana.

"Autoritatile locale, impreuna cu mediul privat de afaceri, trebuie sa depuna un efort comun astfel incat structurile de prestatori sa faca investitii pentru a fi compatibile cu cerintele europene. In momentul in care conditiile de licentiere vor tine seama de contextul international, selectia acestor statiuni se va face de la sine", a declarat presedintele Asociatiei, Gheorghe Fodoreanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.