Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor solicita Romaniei, saptamana viitoare, sa majoreze taxele. Tarile vechi din bloc s-au plans inca de la ultimul val de aderare ca nou-venitele le fac o concurenta fiscala incorecta. In loc sa scada nivelul de impozitare, tari precum Franta si Germania prefera sa preseze alte state sa mareasca taxele.

Apropierea datei aderarii Romaniei a redeschis o rana veche a statelor cu vechime in UE: concurenta fiscala facuta de noile intrate. Odata cu valul de zece tari ce au aderat la blocul Uniunii in 2004, tari precum Germania si Franta, care mentin cotele de impozitare la nivel ridicat, au inceput sa resimta puternic politica fiscala lejera practicata de noii veniti. Lovitura primita a fost dubla: pe de o parte firmele lor au inceput sa-si relocalizeze afacerile intr-un mediu fiscal prietenos, iar pe de alta parte au trebuit sa si contribuie serios la bugetul UE, unul din care cele zece s-au infruptat serios.

Ne vor cere majorarea TVA sau a cotei unice

Membrele UE nu mai vor insa sa repete experienta, asa ca ne preseaza din ce in ce mai puternic sa majoram taxele. Conform Bloomberg, ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor solicita Romaniei, saptamana viitoare, sa aiba in vedere majorarea unor impozite pentru a creste nivelul veniturilor la bugetul de stat in perspectiva aderarii la UE.

Introducerea cotei unice de impozitare, la inceputul anului trecut, ingreuneaza posibilitatea acoperirii cheltuielilor legate de integrarea in UE, au apreciat ministrii, intr-un proiect de raport. De asemenea, reducerea fiscalitatii ar putea provoca deteriorarea semnificativa a situatiei finantelor publice, in cazul in care conditiile ciclice favorabile din prezent vor lua sfarsit.

Totodata, ministrii Finantelor din statele membre UE vor recomanda reducerea cheltuielilor, pentru a determina diminuarea deficitului bugetar.
De altfel, inca de acum doua luni, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Joaquin Almunia, ne-a avertizat ca reducerea impozitelor nu a fost o idee fericita. Almunia ne-a recomandat atunci sa ne gandim la cresterea cotei unice sau a TVA astfel incat sa aducem mai multi bani la bugetul de stat.

O idee sustinuta si de FMI cu fiecare ocazie. De altfel, in toamna trecuta Fondul a si intrerupt acordul cu Romania pe motiv ca nu mai intram in parametrii indicati de ei. Mai exact, acuza FMI, introducerea cotei unice va aduce, anul acesta, un minus de un miliard de dolari la bugetul de stat, adica 1,5 la suta din PIB.

Guvernul se tine tare

Criticile europene si ale FMI au totusi o baza reala, aceasta pentru ca, e adevarat, avem cele mai mici taxe din regiune, dar si cele mai mici incasari la bugetul de stat consolidat. Nivelul veniturilor bugetare, ca pondere din PIB, este, la momentul actual, mai redus decat in oricare dintre statele membre UE.

Atunci cand a introdus cota unica de 16 la suta, Guvernul Tariceanu a mizat pe o crestere a veniturilor bugetare prin scoaterea la suprafata a unei parti din economia subterana. Efectul a fost departe de a fi spectaculos, asa ca Finantele cauta acum solutii prin care sa mentina deficitul bugetar la un nivel acceptabil.

Intrucat premierul Tariceanu si ministrul Vladescu nu vor sa opteze pentru cresterea cotei unice sau a TVA cu 3 la suta, dar nici sa micsoreze cheltuielile publice, solutia ramasa este aceea a majorarii altor taxe, cum ar fi cele pe proprietati, pe mosteniri si pe tranzactii imobiliare si marirea redeventelor.
De altfel, din punctul de vedere al Guvernului, marirea TVA sau a cotei unice nu ar aduce venituri suplimentare considerabile la buget. Fara a se lua in calcul influenta negativa asupra cresterii economice a acestor masuri, un TVA de 22 la suta ar aduce doar 1 la suta din PIB in plus la buget, iar cresterea cotei unice cel mult 0,8 la suta.

Se tem de concurenta fiscala

In fapt, finantistii din Uniune sunt mult mai ingrijorati de efectul pe care cota unica de 16 la suta o va avea asupra propriei economii, decat asupra economiei romanesti. Wolfgang Clement, fostul ministru de Finante german, a incercat sa stopeze migratia afacerilor prin presiuni la nivel european pentru cresterea taxelor din tarile nou-membre UE la un nivel apropiat de cel din Germania. El chiar a presat noile venite cu amenintari la adresa sistemului de granturi europene de care beneficia.

Actualul ministru de Finante, Peer Steinbrueck, este la fel de hotarat. El a declarat ca noile membre trebuie sa isi mareasca taxele pentru a nu face o concurenta neloiala tarilor cu taxe mai mari.

"Este inacceptabil ca unele tari sa ceara mai mult de la bugetul UE si totusi sa refuze sa isi imbunatateasca baza fiscala. Aceasta nu are nimic de a face cu competitia corecta si reprezinta o povara pentru locurile de munca germane". Germanii sunt cu atat mai suparati cu cat de la 1 ianuarie vor majora TVA la 19 la suta, ceea ce va accentua migratia firmelor catre Est.

"Nu vreau sa intervin in politica fiscala a Guvernului roman, dar el va trebui sa fie atent ca aceasta politica sa fie compatibila cu a Europei si sa nu duca la un dumping fiscal", spune si raportorul pentru Romania, socialistul francez Pierre Moscovici. El a tinut sa precizeze ca pozitia sa "reflecta preocuparea multor francezi si germani de a nu-si pierde locurile de munca in favoarea tarilor din Est cu un regim fiscal mai generos".

Nici un inalt oficial european nu vorbeste insa de adoptarea metodei estice, reducerea taxarii in tarile cu un nivel inalt de impozitare. Asa ca prefera sa le mentina la un nivel ridicat si, pentru a nu pierde in fata noii concurente, sa preseze nou-venitele sa-si majoreze ele taxele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.