Potrivit unui studiu al companiei de consultanta Neoit, tara noastra este o destinatie offshore atractiva pentru cei ce pariaza pe piata serviciilor

Cea mai noua frontiera a globalizarii serviciilor este data de patru tari din Europa de Sud-Est, adica Slovenia, Romania, Bulgaria si Croatia, afirma un studiu al Neoit. Studiul analizeaza aceste patru destinatii din punctul de vedere al atractivitatii lor ca natiuni offshore, Neoit fiind o firma de consultanta in privinta globalizarii serviciilor.

Ca offshore, Slovenia este cea mai pregatita tara din regiune, avand o infrastructura excelenta si un climat de afaceri propice, afirma sursa citata. Dar numarul redus de muncitori si salariile mari sugereaza ca este dificil ca outsourcing-ul sloven sa creasca.

Romania are cateva avantaje, inclusiv o mana de lucru calificata la un pret competitiv si un cost redus al demararii unei afaceri. Dar infrastructura tarii si climatul de afaceri au nevoie de imbunatatiri. Bulgaria are destula mana de lucru si cea mai mica medie salariala din Europa de Sud-Est, ceea ce o face atractiva pentru afaceri offshore ce necesita multi muncitori. Dar maturitatea furnizorilor este una scazuta iar infrastructura si climatul de afaceri au nevoie de imbunatatiri.

Croatia este cea mai putin pregatita tara ca destinatie offshore, cu mana de lucru putina, platita cu salarii mari. De asemenea, furnizarea de servicii nu a ajuns la maturitate si climatul de afaceri nu este favorabil.

Cost scazut al deschiderii si operarii afacerii

Romania este pe locul doi in regiune din punct de vedere ale Indexului privind gradul de deschidere ca destinatie offshore. Indexul cuprinde beneficiile financiare (costul stabilirii unei afaceri si costul operarii), maturitatea climatului de afaceri (usurinta deschiderii afacerii, usurinta operarii si maturitatea climatului de business), forta de munca (numarul muncitorilor si capabilitatile lor lingvistice), infrastructura si catalizatorul, adica gradul general de crestere economica.

Printre avantajele Romaniei se numara costul scazut al pornirii afacerii si operarii, dar si climatul de afaceri favorabil intreprinzatorilor, afirma Neoit. Costurile operarii afacerii, inclusiv preturile din telecomunicatii si chiriile spatiilor de office, sunt printre cele mai scazute din regiune.
In plus, demararea si mentinerea unui business este relativ simpla procedural, sustine sursa citata. De asemenea, tara noastra sta bine si din punct de vedere al \"catalizatorului\", deoarece politicile guvernamentale incurajeaza cresterea economica.

Liberalizarea contului de capital, un avantaj

Tara incurajeaza investitiile straine si permite repatrierea fara restrictii a profitului, dividendelor si sumelor incasate din vanzarea actiunilor si obligatiunilor. De asemenea, nu exista restrictii pentru intrarile si iesirile de fonduri din profit, castigurile de capital si veniturile obtinute din drepturi de autor, afirma Neoit.

In plus, Guvernul trateaza in mod egal companiile romanesti si straine. Forta de munca din Romania este buna datorita unui sistem educational solid, care a pus puternic accentul pe matematica si stiinte. Pentru a-si mari atractivitatea ca destinatie offshore, Romania ar trebui sa permita angajatorilor o mai mare flexibilitate ca sa angajeze si sa concedieze forta de munca. Infrastructura fizica si cea de comunicatii vor fi un punct critic al dezvoltarii Romaniei, precum si reducerea coruptiei.

Ce inseamna offshore

In Romania sensul cuvantului offshore este usor denaturat, in general termenul fiind asociat cu o firma-casuta postala al carei sediu este declarat intr-o tara cu impozit mic sau zero, pentru a evita taxarea in tara de origine.

In fapt, offshoring-ul poate fi definit ca o relocare a procesului economic intr-o alta tara. Asta inseamna orice proces economic, precum productia, prelucrarea sau serviciile. De obicei, activitatea este mutata datorita costului mai redus al operatiunilor intr-o tara straina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.