Companiile mari isi fac loc si in jocurile video, publicitatea pe acest segment ridicandu-se anul trecut la 60 milioane de dolari. Nokia si Coca-Cola sunt doar cateva din numele mari care au profitat deja de aceasta oportunitate. Vor fi urmate de alte companii care vor face din jocurile video o piata de publicitate considerabila

Pentru multi fanatici ai consolei, jocurile video reprezinta o noua modalitate de a uita de lumea inconjuratoare. Datorita acestora se pot pune in pielea unor personaje mitologice sau a unor eroi virtuali si pot evada din realitate, cel putin pentru cateva ore. Dar, de publicitate nu scapa nimeni. Companii precum Coca Cola si Burger King au descoperit un filon de aur prin inserarea marcilor produselor in jocurile video. Nu trebuie uitat ca puternica industrie a jocurilor de calculator manuieste mai multi bani decat Hollywood-ul.

Jocurile video au ajuns sa reprezinte un nou filon de aur pentru publicitate, afacerile in acest domeniu ajungand la 60 milioane de dolari anual, potrivit datelor Rompres, pentru 2010 fiind estimat un nivel de 2,5 miliarde de dolari.

Piata va creste de peste 40 de ori

Publicitatea in jocurile video se adreseaza in special tinerilor, in principal baietilor, care petrec mai mult timp in fata unei PlayStation decat in cea a televizorului si sunt obisnuiti sa evite reclamele traditionale. O serie de agentii, mai ales americane, s-au specializat in plasarea publicitatii in jocurile de calculator, atat pentru consolele video, cat si in cele care se joaca in retea.

Astfel, spre exemplu, jucatorii de Chaos Theory intalnesc automate de bauturi cu sigla Sprite, iar in jocul Anarchy online apar afisaje publicitate cu anunturi ce se schimba din cand in cand, ca in viata reala. Aceasta noua forma de publicitate aduce deja 60 milioane de dolari anual si se asteapta ca cifra sa ajunga la 2,5 miliarde de dolari pana in 2010.

Consola ia fata televizorului

Massive Incorporated, una dintre principalele agentii americane din domeniu, cu clienti precum Nokia sau Paramount Pictures, considera ca acest tip de anunturi va reprezenta principala forma de publicitate in viitorul apropiat si afirma ca are multe avantaje. "In jocurile in retea, spre exemplu, clientii nostri se pot adresa jucatorilor cu mesaje distincte bazate pe zona geografica sau momentul zilei in care se afla", a explicat Amanda Bird, purtatorul de cuvant al Massive Incorporated.

Spre deosebire de reclama traditionala, acest tip de publicitate permite modificarea anunturilor cu rapiditate si strangerea de detalii legate de impresiile privind reclama respectiva. Pe scurt, un jucator poate proba ultimul model de Porsche intr-un raliu virtual sau isi poate face personajul mai puternic datorita achizitionarii unei anumite marci de pantofi.

In ceea ce priveste reactiile jucatorilor fata de aceste "infiltrari" publicitare, Massive Incorporated considera ca acestea sunt in general bune, deoarece anunturile publicitare respecta estetica jocurilor. "Studiile demonstreaza ca 90% dintre jucatori nu sunt deranjati de publicitate, atata timp cat aceasta este bine integrata in joc", a afirmat Bird.

Potrivit unui studiu al firmei de consultanta Nielsen Interactive Entertainment, majoritatea utilizatorilor de jocuri video considera ca publicitatea face ca jocurile sa para mai reale. Dar, alti experti sunt mai sceptici in ceea ce priveste succesul pe termen lung al acestui tip de publicitate si reamintesc ca si primele e-mail- uri nedorite pe care l-am primit ni s-au parut o noutate interesanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.