Deficitul schimburilor comerciale dintre Romania si statele Uniunii Europene, in primele doua luni ale anului, a fost de 461,9 milioane de euro, potrivit datelor INS remise de Rompres

Exporturile FOB au inregistrat, in ianuarie si februarie, 2,680 miliarde euro, in crestere cu 16,6 la suta fata de anul trecut, iar importurile CIF, 3,142 miliarde de euro, cu 22,6% mai mult ca in 2005, in acelasi interval.

Cele mai mari exporturi au fost facute catre Italia, respectiv de 735,1 milioane de euro si din Germania, de 598,5 milioane de euro, iar cel mai mic volum l-au avut exporturile catre Estonia, Letonia si Luxemburg, respectiv de cite 0,6 milioane de euro.

Cele mai consistente importuri au fost facute din Italia, de 753,1 milioane de euro si din Germania, de 736,7 milioane de euro. Nivelul cel mai scazut al importurilor a fost cel inregistrat in schimburile cu Malta, de 0,4 milioane de euro, cu Letonia, de 0,5 milioane de euro, respectiv de Estonia, de 0,6 milioane de euro.

Cea mai mare crestere a exporturilor a fost cea inregistrata in schimburile cu Slovenia, de 217,1 procente, iar cea mai puternica scadere a acestora, in schimburile cu Luxemburg, de 52,1 la suta. in ceea ce priveste importurile, cea mai puternica crestere a fost cea inregistrata in schimburile comerciale cu Letonia, respectiv de 113,1 la suta, iar ce mai mare scadere, in schimburile cu Malta, de 49,8 procente.

Exporturile catre Asociatia Europeana a Liberului Schimb (EFTA - European Free Trade Association), alcatuita din Elvetia, Islanda, Lichtenstein si Norvegia, au inregistrat, in primele doua luni ale anului, 51,3 milioane de euro, cu 109,3 la suta mai mult ca in aceeasi perioada a anului trecut. Importurile din cadrul schimburilor comerciale cu EFTA au inregistrat, in ianuarie si februarie, 62,3 milioane de euro, in crestere cu sapte procente fata de primele doua luni din 2005.

De asemenea, exporturile catre Turcia se ridica, in intervalul 1 ianuarie - 28 februarie, la 265,8 milioane de euro, cu opt procente mai mult fata de anul trecut, in timp ce importurile din Federatia Rusa realizate in aceasta perioada se cifreaza la 583,7 milioane de euro, cu 84,2 la suta mai mult decat in primele doua luni ale anului trecut.

*Pretul CIF (cost, insurrance, freight) este pretul marfii, compus inclusiv din cost, asigurare, navlu (chirie platita pentru folosirea unui vas de transport), respectiv pretul la frontiera tarii importatoare care cuprinde atat elemente componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportul

*Pretul FOB (free on board) este pretul marfii la frontiera tarii exploatatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pentru ca marfa sa fie incarcata la bord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.