Loviti de mirajul televiziunii, afaceristii romani si-au usurat portofelele de citeva zeci de milioane de euro

Crearea unei televiziuni nu se produce, in Romania, dupa un tipar. De mai bine de zece ani incoace, unii au pornit cu sume mari si au avut rezultate mai putin decit mediocre, altii au preferat varianta mai putin riscanta, investind putin la inceput, dar modernizind continuu. Unii au facut citeva investitii mari, altii au facut multe si mici. Unii au pornit pe cai mari si au sfirsit vinzindu-si postul, intr-o ultima incercare de a-si recupera macar o parte din investitie, in timp ce altii au preferat sa creasca niste pui pe linga o closca profitabila.

Primele experiente

Marele succes al televiziunii comerciale este, incontestabil, PRO TV. Postul, lansat in 1997, a beneficiat de o investitie initiala de numai doua milioane de dolari, dar a reusit sa se impuna datorita unor strategii de marketing extrem de agresive. Marele avantaj al PRO TV a fost piata relativ libera la acel moment, avind de infruntat doar concurenta Tele 7abc si Antena 1.

Norocul PRO TV a fost si ritmul lent in care s-a dezvoltat Antena 1. Pornita initial ca statie locala, televiziunea lui Dan Voiculescu a avut o crestere lenta, dar constanta si in anii care au urmat lansarii PRO TV, ajungind acum sa fie egalul "fenomenului Pro".

Pe de alta parte, insa, Tele 7abc a devenit, in doar doi ani de la lansarea din 1994, marea dezamagire a audiovizualului romanesc. Cele 20 de milioane de dolari investiti in aparatura si lansare nu au fost confirmate de o sustinere financiara la fel de puternica, absolut necesara pentru o piata atit de putin dezvoltata. Rarele si neregulatele infuzii de capital, venite din surse care mai de care mai controversate, nu au asigurat supravietuirea postului, despre care, de mai bine de un an de zile, nu se mai aud decit zvonuri.

Pe urmele celor mari

Influenta pe care PRO TV si Antena 1 au ajuns sa o exercite intr-o perioada extrem de scurta a constituit o nada indeajuns de imbietoare pentru altii.

In 1997, Amerom Television, la care actionarul majoritar era Cristian Burci, a lansat Prima TV, adunind o parte dintre vedetele si din personalul PRO TV si Antena 1. Anii care au urmat au dovedit faptul ca noua televiziune fusese infiintata dupa un controversat credit de 18 milioane de dolari pe care firma lui Burci il luase de la Bancorex.

Anul 2001 a adus in Romania inca doua posturi: B1 TV si Realitatea TV. Primul, structurat initial ca un post local pentru zona Capitalei, a incercat, cu pretul citorva milioane de euro, o lansare la nivel national. Chiar si pina in ziua de astazi, singurul produs de succes al televiziunii a fost "Nasul" lui Radu Moraru. Monotonia audientelor sub 0,5 puncte mai este sparta, uneori, de cite un meci de fotbal din campionatul italian. In ultimele luni, strategii postului s-au orientat catre difuzarea de filme romanesti, ale caror achizitii presupun costuri mult mai mici decit in cazul productiilor straine.

Timp de trei ani, Realitatea TV a insemnat singura televiziune romaneasca de stiri. Cu o investitie initiala de 680.000 de euro si fara concurenta, dezvoltarea sa a fost lenta. Dupa investitii de peste doua milioane de euro in aparatura digitala si o data cu schimbarea conducerii, in 2004, RTV se relanseaza. Profitind de nevoia de informatii a publicului intr-un an electoral, televiziunea se impune si prin asimilarea unor personalitati ale lumii presei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.