Tendinta comportamentului de consum al romanilor este normala, dar pentru o dezvoltare economica echilibrata este necesar sa se actioneze prin mai multe parghii, care sa nu afecteze nici consumatorul, nici producatorul si nici sistemul bancar, sunt concluziile dezbaterii cu tema "Dezvoltarea economica si creditul de consum", organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Problema deficitului de cont curent, gradul redus de bancarizare si calitatea creditarii in Romania au fost cateva dintre subiectele luate in discutie in cadrul evenimentului.

Astfel, presedintele BB&P, Bogdan Baltazar a apreciat ca "Romania se afla intr-o stare trista de subbancarizare", evidentiat de gradul redus de intermediere financiara de 21% din PIB, comparativ cu peste 100% in statele din UE.

Dezvoltarea economiei, unica solutie pentru reducerea deficitelor

Dezvoltarea productiei interne si a exportului au fost prezentate de mai multi vorbitori ca alternative la reducerea deficitului de cont curent al Romaniei prin expansiunea creditului de consum. In acest sens, dl Eugen Preotu, consilier al ministrului Comunicatiilor si tehnologiei informatiei, a aratat ca este important ca Romania sa-si cunoasca foarte bine obiectivele, interesele si strategiile si sa se insiste pentru realizarea de investitii in branding, singura modalitate de a ne crea o identitate in contextul globalizarii.

Saraci, dar corecti

Adrian Cosmescu, director in cadrul BNR, a caracterizat tendinta populatiei si a companiilor de a se reorienta spre creditari pe termen lung, drept un semn de crestere a increderii consumatorilor locali in veniturile proprii.

Cu un procent de 0,26% credite restante in anul 2005, sistemul bancar romanesc se incadreaza, considera Cosmescu, in topul statelor UE din punct de vedere al prudentei bancare. Salariul mediu in Romania este de aproximativ 250 de euro, semnificativ mai mic decat in Cehia, Ungaria sau Polonia. Cu toate acestea, potrivit statisticilor BNR, numarul clientilor cu restante la credite este de 0,26% din total.

Procentul creditelor neperformante a avut o evolutie interesanta in raport cu rata de crestere a creditarii. Astfel, daca la prima vedere logic ar parea ca o data cu sporirea creditarii sa creasca si numarul "restantierilor", in Romania raportul este invers proportional. In 2000, cand ponderea creditului de retail in PIB nu reprezenta nici 4%, restantele erau la nivelul a 10%, in 2005 creditul de retail reprezenta 5,5% din care doar 0,7% finantari neperformante.

Creditul ipotecar, la pamant

In ciuda cresterii evidente, creditul ipotecar ramane la un nivel mult mai scazut decat in restul tarilor sud-est europene.

Studiile Bancii Nationale arata ca in Romania, din totalul creditelor acordate populatiei doar 28% reprezinta imprumuturile ipotecare.

In tarile UE ponderea este total inversata, creditele ipotecare ajungand pana la 68,9%. In Cehia raportul este net favorabil creditelor ipotecare care detin aproximativ 80%, in Ungaria 67%, in Polonia 30%.
O posibila explicatie a acestei evolutii ar putea fi dobanzile mari pe care bancile le practicau, pana acum, la acest tip de produs.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.