In perfect acord cu ritmul in care romånii isi burdusesc carucioarele de cumparaturi, pietele si vestitele "circuri ale foamei" din capitala se transforma in centre comerciale unde brandurile de firma sau retailerii aflati in plina expansiune incep sa traiasca nesperate povesti de succes. Imensa piata de consum pe care marii comercianti au descoperit-o intr-o Romånie pe care doar statisticile oficiale o arata saraca, ii motiveaza pe investitori sa continue sa pompeze sute de milioane de euro in noi mall-uri si galerii comerciale. Si nu numai in Bucuresti, ci si in orase care pina acum nu au figurat pe harta de interes a investitorilor. Astfel, noile proiecte totalizeaza investitii de cel putin un milliard de euro, pina in 2007 urmind sa se finalizeze un numa r record de noi spatii comerciale: peste 300.000 de metri patrati.

EXPANSIUNEA CONTINUA // Apetitul ridicat al investitorilor isi gaseste explicatii in cererea ridicata de spatii moderne de retail si in profiturile uriase garantate de aceasta. Desi oferta de spatii comerciale a crescut in ultimii ani, exista inca un dezechilibru major intre cerere si stocul existent. Potrivit unui raport al CB Richard Ellis, din suprafata totala de spatii comerciale, estimata la 860.000 mp, numai aproximativ 34% (300.000 mp) sint localizati in complexe comerciale moderne. Acesta este si motivul pentru care tarifele de inchiriere vor continua sa se mentina, in 2006, la niveluri destul de piperate, ajungind pina la 150 euro/mp lunar.

GALERIILE COMERCIALE IAU CU ASALT CAPITALA // Ultimul proiect livrat pe piata bucuresteana, respectiv centrul comercial Feeria, include un hypermarket Carrefour cu o suprafata de 15.500 mp, o galerie comerciala de 13.500 mp si 1.650 de locuri de parcare. Proiectul, care a necesitat o investitie globala de aproximativ 60 milioane de euro, si-a adjudecat rapid pozitia de lider in clasamentul celor mai mari centre comerciale din Europa Centrala si de Est.

O investitie de dimensiuni mai mici, dar semnificativa din punctul de vedere al amplasamentului, o reprezinta Nasaud Shopping Center. Proiectul va fi dezvoltat in zona de sud a capitalei, intre zona Viilor (Trafic Greu) si Calea Ferentari. Amplasarea in apropierea intersectiei Trafic Greu ii aduce avantajul unui numeros public tinta, format cu precadere din locuitorii cartierelor Rahova, Sebastian, Ferentari si Viilor (circa 300.000 de oameni). Galeria este ridicata pe un teren de 10.000 mp, suprafata construita a cladirii fiind de 5.500 mp. Investitia, care va fi finalizata in septembrie 2006, apartine unei companii israeliene si se ridica la 5,5 milioane de euro.

Pentru piata spatiilor comerciale, anul 2007 se anunta cel putin la fel de benefic ca si acest an: lanturile de hypermarket-uri Carrefour, Cora si Real vor continua sa se extinda, Auchan va deschide primul sau centru din Romånia, Mivan va da in folosinta proiectul Liberty Center (in partea de sud a capitalei), Baneasa Investments va continua sa dezvolte, in zona de nord, Baneasa Shopping Center (suprafata construita va insuma 170.000 mp), iar GTC va finaliza Galleria Bucharest.

MALL-URI PE BANDA RULANTA // Un proiect de investitii, aprobat de catre autoritatile locale ale sectorului 2 din capitala, prevede transformarea Pietei Obor intr-un mall cu patru nivele. Suprafata desfasurata a noului complex comercial va fi de 65.000 mp, investitia necesara ridicindu-se la 32,6 milioane de euro. Urmatorul mall care va fi dat in folosinta reprezinta o investitie a companiei nordirlandeze Mivan, care va dezvolta, pe structura unui fost "circ al foamei" (amplasat in partea de sud-vest a Bucurestiului, mai exact la intersectia dintre Calea Rahovei si strada Progresului), proiectul numit Liberty Center. Acesta va aduce pe piata in jur de 30.000 mp de spatii comerciale.

Un proiect similar a fost anuntat de catre grupul israelian Kardan, care a platit deja 15,5 milioane de euro pentru 12 hectare de teren situate in nordul capitalei, unde va construi un mall si un ansamblu de blocuri cu locuinte. Investitia, estimata la 150 milioane de euro, se va derula prin compania GTC.

Oficialii acesteia au precizat ca suprafata Galleria Bucharest va depasi 80.000 mp, suprafata inchiriabila urmind sa fie de 57.000 mp. Coliseum, un alt proiect de mari dimensiuni, va fi dezvoltat de catre compania britanica Modus Properties, locatia aleasa fiind zona de nord-vest a capitalei. Proiectul va include 140.000 mp de spatii de retail, cu peste 200 de magazine. Potrivit oficialilor britanici, valoarea investitiei este de peste 400 milioane de euro, aici fiind cuprinse si sumele alocate pentru modernizarea si extinderea infrastructurii de transport din zona.

ORASELE MICI ISI IAU PORTIA DE RETAIL // De anul acesta, mall-urile si galeriile comerciale au inceput sa parieze inclusiv pe clientela din orasele care pina acum nu au gazduit mai mult decit supermarketuri. Astfel, spre sfirsitul lui 2006, locuitorii din Focsani vor avea la dispozitie un mall a carui suprafata construita ajunge la 10.000 mp. Centrul va avea un singur nivel, suprafata utila fiind de 5.000 de mp. Focsani City Center va fi situat in nord-estul orasului, la intersectia drumului european Bucuresti - Iasi (E 85).

Anul acesta, in octombrie, in Rimnicu Vilcea isi va deschide portile River Plaza Mall, care reprezinta o investitie de peste 18 milioane de euro, fiind cea mai notabila dezvoltare imobiliara din judetul Vilcea, pina in prezent. Mall-ul este dezvoltat dupa un concept futurist, cu o arhitectura aparte, bazata pe o combinatie intre metal si sticla. Terenul pe care se dezvolta proiectul are aproximativ 5.400 mp, constructia avind 23.000 mp, desfasurati pe sapte nivele. Suprafata destinata inchirierii este de 13.000 mp.

CE SE MAI INTIMPLA IN TARA // CLUJ NAPOCA - Anul acesta, lanturile Kaufland si Cora vor deschide primele lor magazine din Cluj-Napoca. Astfel, hypermarketul Cora va avea o suprafata totala de 20.000 mp, din care aria de vinzare va ocupa 9.000 mp. Ambele hypermarket-uri se vor dezvolta in cartierul Manastur. Sirul investitiilor semnificative este completat de proiectul Polus Center, care reprezinta o investitie de 140 milioane de euro. Suprafata totala a acestui complex va fi de 140.000 mp, din care 82.000 mp reprezinta suprafata construita.

Polus Center va cuprinde un hypermarket, un cinematograf Multiplex cu 12 sali, o zona de divertisment si petrecere a timpului liber, restaurante. Totodata, in vara acestui an, la Cluj vor incepe lucrarile de constructie a complexului Julius Mall. Acesta va avea doua nivele si un corp administrativ cu sase etaje. Suprafata construita a complexului va fi de aproximativ 28.000 mp, spatiile destinate inchirierii masurind 11.800 mp.

GALATI - In urma unei investitii care se ridica la 40 de milioane euro, Flash Consulting va construi la Galati un EuroMall, dispus pe cinci nivele. Suprafata inchiriabila de care va dispune acesta este este 24.000 mp.

PITESTI - In februarie 2007, in apropierea autostrazii Bucuresti - Pitesti - Arad va fi dat in folosinta EuroMall Pitesti, investitie estimata la 30 milioane de euro si derulata de grupul francez Flash Consulting Invest. Suprafata construita a complexului este de 32.000 mp, dintre care 20.000 mp reprezinta spatii destinate inchirierii. Mallul va dispune de un supermarket, sapte sali de cinema, o sala de jocuri Casino Electronic, biliard si bowling.

PLOIESTI - In prima zi a lunii septembrie 2006, Winmarkt va inaugura proiectul Grand Center Ploiesti. Practic, acesta a rezultat in urma unirii, prin intermediul unui corp din sticla, a doua mari centre comerciale: Omnia si Galeriile Comerciale. Astfel, acestea vor totaliza 50.000 mp si peste 400 locuri de parcare, investitia aferenta fiind de 8,5 milioane de euro. Tot anul acesta, reteaua Selgros Cash&Carry va deschide, in Ploiesti, un nou magazin. Acesta va fi situat in zona de vest a orasului (la iesirea spre Tirgoviste) si se va intinde pe o suprafata de aproximativ 6 hectare de teren.

SINAIA - I n noiembrie 2006, Winmarkt va deschide Grand Center Sinaia, investitia in modernizarea actualului centru comercial Carpati fiind de aproximativ 3 milioane de euro. Pe linga zona de shopping, complexul va cuprinde si o zona de petrecere a timpului liber, noutatea absoluta fiind barul panoramic de la ultimul etaj, la care se va ajunge printr-un lift exterior din sticla.

TIRGU MURES - Matrix Transilvania a programat, pentru luna martie 2008, inaugurarea unui complex de tip mall, situat in centrul orasului Tirgu Mures. Centrul comercial va masura 15.000 mp, investitia aferenta fiind de 15 de milioane euro.

Noile magazine au inghitit 100 de milioane de euro

BRASOV // Potrivit analistilor Eurisko, in prezent, Brasovul este orasul cu cel mai ridicat nivel al investitiilor in retail din provincie. Majoritatea magazinelor se afla pe Calea Bucuresti, zona ce a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani, marile lanturi comerciale (Selgros Cash&Carry, Metro Cash&Carry, Carrefour, Mobexpert, Media Galaxy, Bricostore, Praktiker) investind aici mai bine de 100 de milioane de euro. Dupa inaugurarea a doua noi centre comerciale, respectiv My Place si Macromall, anul 2006 aduce noi proiecte, anuntate mai ales pentru zona Bartolomeu.

Astfel, lantul austriac de bricolaj Baumax va deschide un nou centru, la fel si Real, divizia de hypermarketuri a grupului Metro. Totodata, Kaufland va inaugura un magazin pe Calea Bucuresti, iar in octombrie, in partea de sud-vest a orasului Brasov, mai exact in cartierul Racadau, se va deschide Magnolia Center, un proiect dezvoltat pe un teren de aproximativ 19.000 mp. Suprafata construita a acestui centru comercial va fi de 10.000 mp, desfasurati pe doua nivele, iar suprafata inchiriabila va ocupa 7.600 mp.

Un nou mall in regiunea Moldova

BACAU // Motivata de oferta extrem de scazuta din orasul Bacau, compania Arena City Center a programat o investitie de 20 milioane de euro pentru construirea unui centru comercial de tip mall, care va oferi spatiu pentru 150 de magazine, cu o suprafata totala de 30.000 de metri patrati (suprafat a inchiriabila fiind de 19.200 mp). Lucrarile de constructie au inceput in martie, proiectul urmind sa fie dat in folosinta in trimestrul al III-lea din 2007.

"In prezent, disponibilitatea spatiilor comerciale din Bacau este foarte redusa, singurele op- tiuni fiind locatiile de la parterul blocurilor sau fostul magazin universal Luceafarul, recent renovat. Oferta nu se ridica, insa, la nivelul cererii retailer-ilor, care isi doresc locatii de calitate. La Arena City Center, chiriile vor fi cuprinse intre 20 si 100 de euro/mp lunar, plus TVA", a declarat Florina Cojocari, senior broker in cadrul Eurisko. Dupa finalizarea proiectului comercial, investitorii vor demara, linga complex, lucrarile de constructie a unui hotel si a unei cladiri de birouri. Anul acesta, in Bacau, s-a anuntat darea in folosinta a unui magazin Billa (situat pe strada Stefan cel Mare) si deschiderea unui nou magazin Plus, pe strada Narciselor.

Comert de 150 milioane de euro

CONSTANTA // Dupa lanturile de cash&carry, cele de bricolaj, de proximitate si cele de tip discount, a venit rindul hypermarket-urilor si mall-urilor sa atace piata constanteana. Astfel, in toamna acestui an, Carrefour va deschide primul sau magazin din orasul de la malul marii. Acesta va face parte din centrul comercial Tom, dezvoltat de catre Catinvest, si care va fi finalizat anul viitor, in urma unei investitii de aproximativ 40 milioane de euro.

O investitie similara o reprezinta si proiectul Euro Constanta Mall, demarat de catre fondul israelian de investitii Poalim Real Estate. Proiectul se va intinde pe 55.000 mp, spatiul efectiv de inchiriat masurind 35.000 mp. Tot in zona de nord a Constantei, mai exact in Parcul Tabacariei, grupul Neocity va construi City Park Mall, care va fi livrat pe piata in vara anului urmator. City Park va cuprinde peste 100 de magazine, un supermarket si o zona de petrecere a timpului liber, investitia totala fiind estimata la 50 milioane de euro.

Un alt proiect, deloc de neglijat, este Harbourside care va fi situat in zona portului. Ansamblul va avea o suprafata totala de 30.000 mp, din care 21.000 mp vor fi spatii comerciale, iar 9.000 mp vor fi destinati birourilor. Printr-un "joint venture", fondul austriac de investitii Immoeast a reusit sa cumpere mare parte din acest proiect, a carui dezvoltare necesita peste 20 milioane de euro.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.