Dupa reducerile treptate ale dobanzii de interventie operate de BNR in ultimul an, reactiile bancilor au devenit vizibile * Alpha Bank a operat cea mai spectaculoasa reducere de dobanzi la creditul ipotecar in lei, de la 22% pe an la 14% pe an

Bancile comerciale au inceput sa reactioneze ceva mai vizibil la semnalele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind reducerea dobanzilor, anuntand scaderi semnificative de dobanzi nu numai la depozitele in lei, ci si la creditele in moneda nationala. Incepand cu jumatatea anului trecut, BNR a modificat, treptat, dobanda de interventie de la 21,25% la 16,5%. Cea mai spectaculoasa reducere, de opt puncte procentuale, a anuntat-o, la sfarsitul saptamanii trecute, Alpha Bank. Astfel, dobanda variabila la creditele acordate in lei, cu o maturitate de maximum 25 de ani, a scazut de la 22% pe an la 14% pe an. In acest moment, aceasta este cea mai mica rata variabila pentru creditele ipotecare din intreg sistemul bancar. La imprumuturile ipotecare si imobiliare in moneda nationala, majoritatea bancilor aplica o dobanda variabila de peste 20%. "Coborarea dobanzilor la 14% a fost luata fara a modifica celelalte conditiii de creditare, care ar putea duce la costuri suplimentare", a afirmat Radu Ghetea, prim-vicepresedintele Alpha Bank.

Si Banca Romaneasca a anuntat ieri noi dobanzi la creditele pentru case si cele pentru nevoi personale. Potrivit unui comunicat al bancii, la creditele pentru nevoi personale in lei dobanda variabila s-a redus de la 28,75% la 27,75% pe an la lei, iar pentru creditele in euro, dobanda s-a redus cu 1,5% , ajungand astfel la 12,25% pe an. In plus, s-a lansat creditul in lei cu dobanda fixa de 24% pe an. La creditele pentru casa, Banca Romaneasca a redus dobanzile de la 27,5% la 24,5% pentru imprumuturile in lei, de la 10,5% la 8,9% pentru cele in euro si de la 9,9% la 8,75% pentru finantarile in dolari, indiferent de valoarea creditului solicitat si de perioada.

BRD a modificat dobanzile la finantarile pentru consum

Noi dobanzi la creditele de consum in lei va practica si BRD - Groupe Societe Generale incepand de maine. In cazul cardurilor de credit Maestro, dobanda se reduce cu patru puncte procentuale, de la 32% la 28% pe an, in cazul cardurilor de credit MasterCard Gold, dobanda va fi cu trei puncte procentuale mai redusa, de la 26% la 23% pe an. La creditele pentru nevoi personale "Expresso", in lei, dobanda variabila s-a redus cu doua puncte procentuale, pana la 26% pe an, iar dobanda fixa a coborat de la 24% la 22% pe an. La creditele Expresso - nominalizate (vacante, studii, tratamente medicale, participare la conferinte), in lei, dobanda este redusa cu un punct procentual, coborand la 25% pe an.

In cazul creditelor StudentPlus pentru studii post-universitare, dobanda variabila scade cu un punct procentual, la 21% pe an, iar in cazul "Creditului 10", dobanda variabila scade, de asemenea, cu un punct procentual, de la 23% la 22% pe an. La creditele pentru achizitionarea de autoturisme Dacia, Renault sau Nissan, dobanda variabila scade de la 24% la 23%, iar cea fixa de la 20,5% la 18,5% pe an. Pentru alte autoturisme (inclusiv de ocazie) dobanda variabila se reduce de la 25% la 24%, iar cea fixa de la 21,5% la 19,5% pe an. De asemenea, in cazul creditelor Moderato (exclusiv Dacia Logan) cu dobanda variabila, scaderea va fi de un punct procentual, de la 22% la 21% pe an.

In cazul creditelor pentru persoanele fizice autorizate "Expert" (pentru avocati, notari, farmacisti, contabili sau experti contabili), dobanda variabila scade de la 26% la 25% pe an, cea fixa de la 22% la 21% pe an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.