20 de euro/an pentru a asigura o casa de 20.000 de euro reprezinta pina la dublul a ce se plateste in prezent pentru aceeasi locuinta

Prima anuala de 20 de euro este una rezonabila pentru a-ti asigura casa in fata inundatiilor, cutremurelor si a alunecarilor de teren, spun reprezentantii societatilor de asigurare. Firmele din domeniu s-au asigurat ca nu vor pierde nimic in afacerea asigurarii obligatorii. Aceasta pentru ca, in mod normal, la o locuinta cu valoarea de 20.000 de euro prima este de 10-18 euro. In plus, o polita facultativa cuprinde mai multe riscuri asigurate. Companiile din domeniu ofera in general asigurari la pachet, adica printr-o singura polita sint acoperite mai multe riscuri. Tendinta este de a nu lasa nici un risc neacoperit. Mai ales ca bancile solicita acest lucru pentru clientii lor care garanteaza cu locuinta atunci cind contracteaza un credit. In plus, o data cu locuinta sint asigurate si bunurile, ceea ce nu se va intimpla in cazul politei obligatorii pe care fiecare proprietar de apartament sau de casa va trebui sa o semneze de la 1 ianuarie 2007. Cei care vor dori sa-si asigure si obiectele din casa vor fi nevoiti sa mai scoata ceva bani din buzunar. "Prima de 20 de euro este una minima si trebuie sa tinem cont ca aceasta reglementare legala se va baza pe principiul solidaritatii", a spus Mihail Tecau, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Casele cu bulina - fara facultative

Prin stabilirea acestei prime se incearca acoperirea eventualelor pierderi ale societatilor din domeniu, care pina acum refuzau sa asigure casele cu bulina rosie sau pe cele construite in zone inundabile. In plus, prin politele facultative, locuintele foarte vechi, pentru care se accepta totusi semnarea unui contract, sint asigurate numai daca se platesc prime mult mai mari decit in mod normal. Locuintele in pericol de prabusire vor beneficia de anul viitor de protectie, dar valoarea lor de asigurare va fi stabilita tinindu-se cont de riscul mare pe care il prezinta si in nici un caz de pretul de piata. Chiar daca valoarea lor va fi stabilita ca fiind mai mare de 20.000 de euro, nici o societate nu va incheia o asigurare facultativa care sa acopere diferenta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.