Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a reafirmat, vineri, pozitia ministerului de mentinere a unui sistem de impozitare stabil, intr-o declaratie la un post de radio, la o zi dupa votarea in Senat a propunerii legislative avansate de Partidul Conservator de reducere a nivelului TVA pentru alimentele de baza, de la 19, la 9%.

''Avem un sistem de taxe si impozite pe care incercam sa-l mentinem stabil. Am acordat un avantaj atat cetatenilor cat si firmelor cu taxa unica care are un nivel redus comparativ cu toate celelalte tari europene. Acest avantaj al cotei unice a lasat, asa cum am fost criticati in mod constant de Fondul Monetar, de Comisia Europeana, dar si pe plan intern, mai multi bani in buzunarele cetatenilor. Deci, in loc sa reducem cota la anumite produse, le-am lasat cetatenilor mai multi bani care le da posibilitatea sa consume mai mult'', a spus Sebastian Vladescu, citat de Rompes. Ministrul a precizat ca este vorba de un miliard de euro, adica 35.000 de miliarde de lei.

''Ceea ce se incearca acum, intr-un mod care dupa parerea mea este politic populist, nu are nici o legatura cu strategiile economice sau cu incercarea de a sprijini efectiv populatia. Masura nu va avea rezultatele scontate. Experienta spune ca se ieftinesc produsele, eventual intr-o prima faza, dupa care preturile se reajusteaza la nivelul cel mai de sus posibil. Deci, daca cineva putea sa vanda painea cu 100 de lei cu cota 19% o va vinde tot cu 100 de lei si cu o cota de 9%, a avertizat ministrul finantelor.

Ministrul considera ca n-o sa cedeze nici una din companii acea diferenta de profit. ''E un efort pe care noi il facem in mod constat. stiti ca am fost criticati inclusiv de presedintie pentru faptul ca avem probleme cu colectarea TVA si cu sistemele de colectare. Romania colecteaza mult mai putin decat trebuie din TVA.

Incercam sa punem aceste sistem la punct si eventual cand sistemele respective vor fi foarte bine puse la punct sa putem discuta de cote diferentiate care sa ne permita sa controlam sistemul de TVA atat de bine incat posibile evaziuni fiscale pe care le poate genera sa nu apara'', a subliniat Vladescu.

Ministrul finantelor a apreciat ca nu este momentul pentru a astfel de reducere a TVA. ''Avem un sistem de taxare care a acordat acest avantaj populatiei si dorim sa mentinem TVA asa cum este. Sa reducem cota la unele produse si eventual sa fim nevoiti sa marim cota de TVA la 21 sau 22 la suta (la altele n.r.) ca sa compensam pierderea de 0,7 la suta, mi se pare inutil'', a spus Vladescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.