Presedintele SIF Transilvania acuza ca SIF-urile platesc impozite atat ca societati comerciale, cat si ca operatori pe piata de capital

Majoritatea discutiilor legate de aceasta ordonanta au fost legate in principal de statutul celor cinci Societati de Investitii Financiare. Ulterior, prin Legea 133 din 1996, acestea au fost transformate in societati de investitii financiare, eliminand astfel notiunea de fond. In acest moment cele cinci societati de investitii sunt organizate conform legii pietei de capital, care este la randul sau completata de Legea societatilor comerciale. "SIF-urile platesc si impozit la stat, fiind societati comerciale, dar in acelasi timp platesc si comisionul perceput de CNVM pentru fondurile inchise de investitii" a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.

SIF-urile condamna implicarea statului in privat

Prin actele lor constitutive, cele cinci SIF-uri functioneaza pe principiul societatilor comerciale, motiv pentru care presedintii Consiliilor de Administratie condamna implicarea Guvernului in administrarea acestora. "Singurii care pot schimba ceva sunt actionarii SIF", sustine Ion Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana. Oficialii SIF-urilor catalogheaza graba cu care a fost adoptata aceasta ordonanta ca fiind "inexplicabila".

Problemele aplicativitatii legii

Potrivit formei finale a legii, votate de Camera Deputatilor, la mijlocul lunii martie, persoanele care detin peste 1 la suta din capitalul SIF-urilor vor fi obligate sa isi vanda detinerile in termen de 90 de zile. Atat reprezentantii SIF-urilor cat si ceilalti jucatori din piata au ridicat problema modului in care se va cere vanzarea acestor detineri. "In cazul demonstrarii unei detineri concertate, entitatile care au peste 1% sunt obligate sa vanda, dar aceste actiuni se vand de la o singura persoana, se vand ultimele actiuni cumparate sau se vinde proportional cu detinerea fiecaruia dintre cei implicati", a ridicat problema Theodor Mihaescu, reprezentant al SIF Muntenia.

Demonstrarea intentiei de achizitie

O alta problema este modalitatea in care se poate dovedi ca un grup de investitori a actionat in mod concertat. Singura institutie abilitata sa faca aceste constatari este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Desi mult blamata si acuzata ca este un organisms timorat si influentat de informatii exterioare, majoritatea specialistilor admit faptul ca CNVM impreuna cu Camera de Comert a Romaniei vor trebui sa produca o baza de date a tuturor persoanelor care au detineri la SIF-uri. "Constitirea unei astfel de baze de date poate dura cel putin sase luni", aprecia Marius Plugarul, directorul general al SSIF Ieba trust.

CNVM nu are acces usor la aceste informatii. "Este greu sa demonstrezi ca eu si fratele meu, desi investim in actiuni SIF, gandim la fel, si asta se aplica si la afini", a comentat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante a Senatului.

Prezent la intalnire deputatul Cosmin Guse, membru al Comisiei Buget, Finante a Camerei Deputatilor, a comentat caracterul tardiv al dezbaterii. Potrivit opiniei sale, criza conjuncturala de pe piata de capital a fost cauzata in primul rand de proasta reglementare a CNVM. "Nu putem limita investitiile unei persoane in actiuni SIF daca acestea sunt atractive", a adaugat Guse.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.