Uniunea Europeana (UE) finanteaza in Romania crearea de parteneriate la nivel regional si local, pentru planificarea si implementarea masurilor de ocupare si incluziune sociala pe piata muncii pentru grupurile vulnerabile, urmarindu-se prevenirea discriminarii.

Romania va primi incepand cu anul 2007, aproximativ 500 de miliaone de euro pe an pentru masuri active de ocupare, a declarat Valer Bindea, secretar de stat in Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), cu ocazia unei conferinte pe tema parteneriatelor de munca si incluziunea sociala.

"Comisia Europeana agreeaza mai mult ca aceste fonduri sa fie date unor tipuri de organizatii, care rezulta din asociere, cum ar fi parteneriatele. Sunt foarte bine primite proiectele transmise de parteneriate. De aceea, in tari cu mare succes in utilizarea Fondului Social European (FSE) - Spania, Irlanda, Portugalia - exista diverse tipuri de parteneriate. De exemplu, la nivel local, primaria - care stie care este situatia fortei de munca din localitatea respectiva, impreuna cu agentiile locale de ocupare, cu sindicatele, patronatele, ONG-urile specifice pentru anumite tipuri de activitati realizeaza impreuna o structura. Cu sprijin de la stat, din partea comunitatii locale, patronatelor si sindicatelor si cu sprijin de la Comisia Europeana se realizeaza unele nevoi locale, se pot rezolva probleme de creare a locurilor de munca, de sustinere pentru intrarea pe piata muncii a unor persoane care nu sunt acceptate de orice angajator, cum sunt persoanele de etnie roma sau persoanele cu dizabilitati", a explicat Bindea.

Prejudecatile exclud oameni de pe piata muncii

Oficialul MMSSF a precizat ca pentru aceste persoane sunt create societati, cooperative si alte tipuri de entitati, in care conducatorii apartin aceluiasi grup vulnerabil si care nu urmaresc crearea de profit ci activitati de sustinere. "In Romania o sa avem foarte multa nevoie de astfel de parteneriate pentru ca avem, din pacate, o buna parte a populatiei care este exclusa de pe piata muncii. Comunitatea rroma este numeroasa, persoanele cu dizabilitati, cei care au consumat droguri, cei care au fost inchisi - pentru acestia trebuie sa existe o alta zona de atractie pe piata muncii si care sa accepte acest lucru", a spus secretarul de stat.

Bindea a mai aratat ca exista deja in programul operational sectorial de dezvoltare a resurselor umane, care stabileste liniile de finantare care vor fi acceptate de Comisia Europeana, o componenta care vizeaza masurile active de ocupare pentru persoanele excluse de pe piata muncii, dar Romania nu are inca experienta in domeniu, nefiind stat membru UE, sistemul urmand sa fie introdus din 2007. Oficialul MMSSF a afirmat ca, dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, cele mai mari probleme cu piata muncii, le au cele din estul tarii.

Irlanda, un exemplu de urmat

In UE, cele mai bune rezultate in domeniul politicilor de ocupare le-au avut Spania si Irlanda. "Irlanda este un stat cu venituri mari pentru ca s-au dat bani pentru pregatire profesionala. Daca un patron dorea sa aiba oameni pregatiti pe un anumit domeniu, imediat acestia faceau pregatire profesionala", a mai spus Bindea. MMSSF deruleaza un proiect privind cresterea capacitatii de elaborare si implementare a politicilor privind ocuparea fortei de munca, in valoare de doua milioane de euro, finantat de UE si co-finantat de partea romana.

"Pana la sfarsitul anului, oferim asistenta pentru infiintarea a opt parteneriate regionale in Romania, care in anii urmatori pot ajuta la absorbirea fondurilor structurale (...) Toate regiunile vor fi implicate in acest proiect de dezvoltare a parteneriatelor de tip public - public (autoritati centrale - autoritati locale) si public - privat", a declarat liderul de proiect, Paulo Pedroso.

In plus, vor fi infiintate alte 12 parteneriate locale, in cateva zile urmand sa fie definitivata lista finala a locatiilor, in general zone problematice la anumite nivele de implementare a politicilor de incluziune sociala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.