Teama de leul greu umfla preturile locuintelor de la bloc inca din prima luna a anului

Fluctuatiile de pe piata valutara sau teama de leul greu au creat, inca de la inceputul anului, o adevarata nebunie pe piata apartamentelor. Considerata, de regula, o luna slaba in materie de tranzactii, ianuarie 2005 a intrecut asteptarile multora dintre agentiile imobiliare. Reprezentantii acestora sustin ca singura cale de a aduce echilibru pe piata si de a tempera scumpirea apartamentelor ar fi constructia altora, nu neaparat in zone rezidentiale. Surse din piata bancara sustin ca, in medie, sumele imprumutate de clienti pentru achizitionarea unei locuinte au crescut fata de anul trecut, ceea ce arata ca preturile caselor sint in crestere. Piata imobiliara a inceput anul in forta, este concluzia reprezentantilor mai multor agentii imobiliare. "In primele trei saptamini, am inregistrat o cerere de locuinte cu 30% mai mare fata de cresterea cu care eram obisnuiti", ne-a spus ieri Cezar Lazarescu, directorul RomInternational Service. In mod normal, potrivit acestuia, numarul celor care doresc sa achizitioneze o locuinta creste cu 10%. Este vorba de tineri care termina o facultate, vin in Bucuresti si se angajeaza la companii multinationale pe lefuri care le permit sa acceseze un credit pentru casa. O categorie noua de cumparatori sint investitorii care achizitioneaza locuinte in zone ultracentrale pentru a le inchiria si care, astfel, creeaza cerere de apartamente in zone semicentrale, explica directorul agentiei. Declaratiile sale sint confirmate de agenti imobiliari care opereaza in zonele semicentrale. "Avem foarte putine case la vinzare, in timp ce numarul cumparatorilor creste", sustine Marius Negoita, consilier imobiliar la agentia Premier Service. Cererea foarte mare de apartamente este speculata din plin de proprietarii-vinzatori, care cresc preturile, mai spune consilierul. Marius Negoita da si un exemplu: in zona Berceni, un apartament cu doua camere, confort doi, scos la vinzare cu 25.000 de euro, este adjudecat in citeva ore de la anunt. Cresterile de pret sint foarte mari comparativ cu decembrie 2004 si, aparent, nu au nici o explicatie.
In sectorul 3, in zone precum Baba Novac sau Mihai Bravu, un apartament cu doua camere se vinde la preturi incepind de la 40.000 de euro, in timp ce in zona Vitan-Mall preturile sint de peste 45.000 de euro, sustine Negoita, adaugind faptul ca a crescut substantial numarul celor care cumpara case cu credit. Surse din piata bancara confirma faptul ca sumele imprumutate au crescut fata de anul trecut. Aceleasi surse precizeaza insa ca este prematura o concluzie privind evolutia pietei.
Cezar Lazarescu spune ca, daca nu se ia o masura pentru a echilibra piata, vom asista la un nou val de cresteri ale preturilor la apartamente. El prognozeaza ca, pina la vara, pretul apartamentelor in zone semicentrale va fi mai mare cu inca 10-15%. Evolutie preturi ferme de vinzare zona tip apart. confort pret 2004 pret ian. 2005
Berceni 2 cam. 2 16.000-19.000 25.000
Sos. Berceni 2 cam. 1 20.000-23.000 30.000-40.000
Pta Resita 3 cam. 1 25.000 40.000

zona garsoniera 2 cam. 3 cam.
Dr. Taberei 22-25 mii 28-37 mii 40-50 mii
Militari 21-24 mii euro 28-35 mii euro 35-45 mii euro
Cringasi 20-25 mii euro 27-35 mii euro 33-45 mii euro
Stefan cel Mare 30-40 mii euro 40-50 mii euro 50-65 mii euro
Cal. Calarasi 37-45 mii euro 50-60 mii euro 65-75 mii euro
Unirii 45-55 mii euro 60-75 mii euro 80-100 mii euro
Sursa: RomInternational Service; In ce priveste locuintele de lux, analiza efectuata arata ca, in Bucuresti, pretul acestora va urca de la 1.200-1.400 de euro/mp construit la peste 1.800 de euro/mp construit, adica se va apropia de preturile practicate in Budapesta.
Fenomenul are mai multe explicatii, sustine Cezar Lazarescu:
Prima cauza si cea mai veche tine de oferta pietei, mult mai mica decit cererea. Fluctuatiile inregistrate de piata valutara in ultimele luni schimba preferintele oamenilor catre plasamente, aceasta fiind o a doua cauza a scumpirii locuintelor. Pina acum, cei care faceau economii sau incasau dividende cumparau valuta si isi creau depozite. Aprecierea leului ii determina sa se orienteze catre alte solutii pentru pastrarea economiilor. Cea mai la indemina investitie este cea imobiliara pentru ca investitiile pe bursa sint accesibile doar celor avizati.
Teama de leul greu este un alt motiv pentru care multi dintre cei care au avut economii se indreapta spre plasamente imobiliare. Ca si in cazul fluctuatiilor de pe piata valutara, oamenii investesc banii in ceva palpabil pentru ca se tem ca trecerea la leul greu le-ar putea produce pierderi.
Investitorii care vin si cumpara apartamente in zone centrale pentru a le inchiria. Acestia genereaza o crestere a cererii de apartamente in zonele semicentrale. Singura criza a pietei, cea "de productie" Artur Slivestri, directorul Institutului de Consultanta Imobiliara, considera ca singura criza de pe piata locuintelor este cea de productie. "Dupa `90 s-a construit foarte putin sau foarte scump. Aceasta este singura criza reala", spune Silvestri. El adauga faptul ca pe piata imobiliara se speculeaza mult, "pretul de strigare" al locuintei fiind cu 10-15a mai mare decit pretul de la care incepe negocierea dintre vinzator si cumparator. Artur Silvestri este de parere ca locuintele populare s-au scumpit in ultimele saptamini din cauza aprecierii leului si a lacomiei vinzatorilor. "Multi si-au facut planul sa vinda locuinta cu un anumit pret in euro. Acum, cind euro scade, risca sa piarda, asa ca recalculeaza preturile. De aici rezulta scumpirea si de aici poate demara si un blocaj al pietei. Cumparatorul care ia credit de la banca si-a propus sa plateasca un pret, deci are un avans. Acum constata ca, pe de o parte, trebuie sa suplimenteze avansul, iar pe de alta, la final, casa il va costa cit nu face. In aceste conditii, se poate inregistra un recul al cererii sau schimbarea optiunii catre case pe pamint sau constructii noi", sustine directorul Institutului de Consultanta Imobiliara.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.