Patronii acuză că dublarea impozitului pe veniturile din dividende aferente anului 2004 le dă peste cap planurile de afaceri și angajamentele in fața acționarilor. Unii dintre ei consideră decizia neconstituțională și amenință Guvernul cu acțiunea in instanță. Alții cred că Guvernul nu are bani pentru plata salariilor in contul curent, iar dublarea impozitului a fost soluția găsită in ultimul moment. Opoziția acuză noua guvernare de inconsistență, incapacitate de coordonare și lipsă de viziune asupra politicii economice.

Pe zi ce trece, devine tot mai clar. Guvernul Tăriceanu a aprobat relaxarea fiscală fără să știe exact cum va acoperi gaura din buget. Miine vine echipa de experți a FMI, căreia guvernanții i-au pregătit, in pripă, un proiect de buget.

Unul dintre motivele pentru care Guvernul Tăriceanu s-a grăbit să-și intre in atribuții inainte de Anul Nou a fost introducerea cotei unice de impozitare incepind cu 1 ianuarie. Cele 16% pentru impozitarea veniturilor și a profitului, recorelarea pensiilor sint promisiuni electorale ce trebuiau puse in aplicare cu orice risc. Găurile din buget trebuie insă acoperite, de aici majorarea impozitelor la microintreprinderi și bilbele cu impozitarea dividendelor. Stabilirea unei cote duble de impunere a dividendelor aferente anului financiar 2004 (10% in loc de 5%) este un atac veritabil la adresa patronilor. Sumele dublate strinse de la oamenii de afaceri vor ajuta insă Guvernul in fața echipei de experți ai FMI care sosește miine la București.

Bilbe nejustificate

Impozitarea dividendelor cu 10% a generat bilbe la cel mai inalt nivel. Mai intii, vicepremierul Adriean Videanu le-a dat asigurări oamenilor de afaceri că in acest an impozitul pe dividende va fi la același nivel cu cel din 2004, adică 5% pentru persoanele fizice și 10% pentru cele juridice. La Realitatea TV, premierul intărea cele spuse de Videanu: "Am căzut de acord cu Adriean Videanu și sintem pe aceeași lungime de undă, așa e corect să rămină pentru anul financiar 2004, 5% cu 10%". De fapt, din punct de vedere juridic, problema a fost tranșată incă din 29 decembrie 2004, in aceeași Ordonanță de modificare a Codului fiscal, care stabilește: "Veniturile sub formă de dividende, inclusiv sume primite ca urmare a deținerii de titluri de participare la fondurile inchise de investiții, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora". Cum intotdeauna impozitul pe dividende se aplică anul viitor pentru veniturile obținute in anul anterior, bilbele guvernanților nu pot avea la bază decit rațiuni de imagine.

"N-au bani de salarii"

Patronatele sint cele mai lovite de decizia Guvernului, pentru că aceasta dă peste cap promisiunile față de acționari. In fața acestora s-au angajat să le plătească o anumită sumă la sfirșitul anului. Acum administratorii societăților fie vor trebui să plătească o sumă mai mică drept dividende, fie să se imprumute pentru a acoperi diferența de impozit. "Este un lucru nefiresc, nu se poate aplica pentru anul 2004. Este o chestiune nefericită, pentru că arată o neințelegere intre ministrul Finanțelor și prim-ministru. Gindiți-vă că sint angajamente financiare, sint firme care au investit in Romania și acționarii trebuie să-și tragă banii inapoi. Acești bani trebuie plătiți la nivelul convenit prin contractele de management. Administratorii vor trebui să se imprumute pentru aceasta. Ei vor inchide anul cu un deficit de 5% pentru partea de cash-flow. Guvernul trebuie, la rindul lui, să facă plăți și n-are bani in contul curent. N-are bani de salarii. Asta este rațiunea dublării impozitului pe dividende și aplicării lui retroactive", spune Marian Miluț, președintele UNPR.

"Nici mie nu-mi convine, că am și eu acțiuni la BRD, dar este o regulă după care s-a lucrat intotdeauna, obiceiul pămintului, cum se spune. Dividendele sint impozitate la cota din momentul plății. Ce este puțin supărător este această neconcordanță de păreri. Cind spui oamenilor că este 5%, cind 10%. Dar să fim ințelegători", afirmă Bogdan Baltazar, președintele firmei de consultanță financiară BBP.

La tribunal

Președintele Federației Patronatelor din Industria Ușoară, Maria Grapini, este hotărită să atace decizia Guvernului la Curtea Constituțională. "Eu personal și alți oameni de afaceri vom plăti 5%. Este o mare incălcare a Constituției. Pe mine m-a dezamăgit și m-a surprins nota Ministerului Finanțelor. Dacă această decizie se menține in norme, vom merge la Curtea Constituțională", spune Maria Grapini.