Patronii acuz c dublarea impozitului pe veniturile din dividende aferente anului 2004 le d peste cap planurile de afaceri i angajamentele in faa acionarilor. Unii dintre ei consider decizia neconstituional i amenin Guvernul cu aciunea in instan. Alii cred c Guvernul nu are bani pentru plata salariilor in contul curent, iar dublarea impozitului a fost soluia gsit in ultimul moment. Opoziia acuz noua guvernare de inconsisten, incapacitate de coordonare i lips de viziune asupra politicii economice.

Pe zi ce trece, devine tot mai clar. Guvernul Triceanu a aprobat relaxarea fiscal fr s tie exact cum va acoperi gaura din buget. Miine vine echipa de experi a FMI, creia guvernanii i-au pregtit, in prip, un proiect de buget.

Unul dintre motivele pentru care Guvernul Triceanu s-a grbit s-i intre in atribuii inainte de Anul Nou a fost introducerea cotei unice de impozitare incepind cu 1 ianuarie. Cele 16% pentru impozitarea veniturilor i a profitului, recorelarea pensiilor sint promisiuni electorale ce trebuiau puse in aplicare cu orice risc. Gurile din buget trebuie ins acoperite, de aici majorarea impozitelor la microintreprinderi i bilbele cu impozitarea dividendelor. Stabilirea unei cote duble de impunere a dividendelor aferente anului financiar 2004 (10% in loc de 5%) este un atac veritabil la adresa patronilor. Sumele dublate strinse de la oamenii de afaceri vor ajuta ins Guvernul in faa echipei de experi ai FMI care sosete miine la Bucureti.

Bilbe nejustificate

Impozitarea dividendelor cu 10% a generat bilbe la cel mai inalt nivel. Mai intii, vicepremierul Adriean Videanu le-a dat asigurri oamenilor de afaceri c in acest an impozitul pe dividende va fi la acelai nivel cu cel din 2004, adic 5% pentru persoanele fizice i 10% pentru cele juridice. La Realitatea TV, premierul intrea cele spuse de Videanu: "Am czut de acord cu Adriean Videanu i sintem pe aceeai lungime de und, aa e corect s rmin pentru anul financiar 2004, 5% cu 10%". De fapt, din punct de vedere juridic, problema a fost tranat inc din 29 decembrie 2004, in aceeai Ordonan de modificare a Codului fiscal, care stabilete: "Veniturile sub form de dividende, inclusiv sume primite ca urmare a deinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investiii, se impun cu o cot de 10% din suma acestora". Cum intotdeauna impozitul pe dividende se aplic anul viitor pentru veniturile obinute in anul anterior, bilbele guvernanilor nu pot avea la baz decit raiuni de imagine.

"N-au bani de salarii"

Patronatele sint cele mai lovite de decizia Guvernului, pentru c aceasta d peste cap promisiunile fa de acionari. In faa acestora s-au angajat s le plteasc o anumit sum la sfiritul anului. Acum administratorii societilor fie vor trebui s plteasc o sum mai mic drept dividende, fie s se imprumute pentru a acoperi diferena de impozit. "Este un lucru nefiresc, nu se poate aplica pentru anul 2004. Este o chestiune nefericit, pentru c arat o neinelegere intre ministrul Finanelor i prim-ministru. Gindii-v c sint angajamente financiare, sint firme care au investit in Romania i acionarii trebuie s-i trag banii inapoi. Aceti bani trebuie pltii la nivelul convenit prin contractele de management. Administratorii vor trebui s se imprumute pentru aceasta. Ei vor inchide anul cu un deficit de 5% pentru partea de cash-flow. Guvernul trebuie, la rindul lui, s fac pli i n-are bani in contul curent. N-are bani de salarii. Asta este raiunea dublrii impozitului pe dividende i aplicrii lui retroactive", spune Marian Milu, preedintele UNPR.

"Nici mie nu-mi convine, c am i eu aciuni la BRD, dar este o regul dup care s-a lucrat intotdeauna, obiceiul pmintului, cum se spune. Dividendele sint impozitate la cota din momentul plii. Ce este puin suprtor este aceast neconcordan de preri. Cind spui oamenilor c este 5%, cind 10%. Dar s fim inelegtori", afirm Bogdan Baltazar, preedintele firmei de consultan financiar BBP.

La tribunal

Preedintele Federaiei Patronatelor din Industria Uoar, Maria Grapini, este hotrit s atace decizia Guvernului la Curtea Constituional. "Eu personal i ali oameni de afaceri vom plti 5%. Este o mare inclcare a Constituiei. Pe mine m-a dezamgit i m-a surprins nota Ministerului Finanelor. Dac aceast decizie se menine in norme, vom merge la Curtea Constituional", spune Maria Grapini.