Intel a dat in judecata Intelprof pentru marca si nume chiar daca au domenii diferite de activitate

Corporatia americana Intel, care produce procesoare de calculator, cu o cifra de afaceri de miliarde de dolari, se simte amenintata de SRL-ul romanesc Intelprof, cu doi angajati, care preda cursuri pentru programe de calculator, adica ofera un serviciu. Motiv pentru care, acum trei ani, a dat firma in judecata.

Procesul continua si astazi, fiind asteptata sentinta, cu toate ca, legal, nici macar nu avea vreun motiv sa existe. Ambele companii au marca proprie, inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), dar pe domenii diferite de activitate: Intel din 1990 pe clasa 9 (productie de microprocesoare), iar Intelprof din 1996 pe clasele 41 (cursuri) si 35 (publicitate pentru acest domeniu).

In Legea nr. 84/1998 scrie ca "titularul unei marci anterioare, care cu stiinta a tolerat intr-o perioada neintrerupta de cinci ani folosirea unei marci posterior inregistrata, nu poate sa ceara anularea si nici sa se opuna folosirii marcii posterioare pentru produsele si serviciile pentru care aceasta marca posterioara a fost folosita, in afara de cazul in care inregistrarea marcii posterioare a fost ceruta cu rea-credinta".

Din 1996, cind s-a inregistrat marca Intelprof la OSIM, au trecut zece ani. Avocatii Intel nu tin insa cont de acest lucru, si atunci se agata de "reaua-credinta". Au incercat chiar sa gaseasca legatura dintre software si hardware prin cursuri predate pentru inginerii de sistem. Care meserie, in viziunea lor, are foarte mare legatura cu fabricarea microprocesoarelor (probabil de la cuvintul inginer), si nu cu software-ul.

Independenta ciudata

Conform legii, statul a numit in proces trei experti, acestia fiind "independenti" si "neutri". Aceste notiuni au fost spulberate cind s-a dovedit ca expertiza lui Marian Velcea, unul dintre expertii statului, a fost redactata pe calculatoarele firmei de avocatura Vilau&Mitel, care reprezinta Intel.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.