Societatea va produce 20.000 de motoare si cutii de viteza

Daewoo Automobile Romania a semnat un contract cu o uzina din Ucraina pentru fabricarea a 20.000 de motoare si cutii de viteza. "M-am intors din Ucraina unde am semnat un contract cu fosta uzina Daewoo din Zaporoze pentru fabricarea la Craiova a 20.000 de motoare si cutii de viteza. Nu pot spune suma contractului, insa este de cateva zeci de milioane de euro", a declarat vicepresedintele Daewoo Automobile Romania, Ion Ion.

Fabrica e vanata de patru companii

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca autoritatile romane sunt preocupate pentru preluarea pachetului de actiuni de la partea coreeana, precizand ca de fabrica de la Craiova s-au aratat interesate patru companii. "Speram ca la sfarsitul acestei luni sa preluam actiunile de la partea coreeana. Avem comenzi pentru producerea la Craiova de motoare si cutii de viteza, iar noi estimam ca in acest an sa fie realizate 30.000 de masini. Au fost patru mari companii care s-au interesat de fabrica de la Craiova: Ford, Renault - Nissan, General Motors si o uzina din China care produce niste masini asemanatoare Matiz", a afirmat Seres.

El a mai spus ca un contract de parteneriat ar putea fi semnat pana la sfarsitul acestui an sau in primul semestru al anului viitor. "Oricare dintre cele patru poate veni la Craiova, insa pe noi nu partea financiara ne intereseaza. Cei care vor veni la Craiova vor trebui sa prezinte un plan de afaceri pe termen lung, pentru ca asta ne intereseaza", a precizat Seres.

Fabrica de automobile din Craiova va continua sa produca sub licenta Daewoo

Totodata, Codrut Seres a declarat ca fabrica de automobile Daewoo Automobile Romania va continua sa produca sub licenta Daewoo dupa ce statul roman va deveni actionarul majoritar al societatii. Potrivit oficialului, autoritatile se preocupa ca in termen de maxim o luna sa incheie negocierile cu compania coreeana Daewoo Motors pentru preluarea de catre statul roman a actiunilor detinute de partea coreeana la Daewoo Craiova.

De asemenea, in cursul saptamanii viitoare, Ministerul Economiei va promova un memorandum pentru sedinta de guvern in care va prezenta pasii ce au mai ramas de facut pentru finalizarea negocierilor, stadiul ultim al discutiilor cu partea coreeana, precum si etapele ce urmeaza sa fie parcurse dupa ce Daewoo Automobile Romania redevine majoritar romaneasca in vederea atragerii unui nou partener. "Am constatat ca exista deschidere din partea companiei din Coreea pentru continuarea productiei de automobile la Craiova, respectiv prelungirea acelor licente, furnizarea pieselor necesare, astfel incat societatea sa isi continue activitatea. Avem comenzi pentru fabricarea de motoare si cutii de viteza la un nivel superior fata de anii trecuti. In ceea ce priveste fabricarea de masini, fata de capacitatea de circa 120.000 de bucati, anul acesta sunt prevazute a fi produse circa 30.000 de bucati, o cifra sensibil similara celor din anii anteriori", a spus ministrul Economiei.

Nevoie de personal la Daewoo

Ministrul Economiei a mai spus ca societatea din Craiova urmeaza sa mai angajeze oameni in acest an, astfel incat numarul de personal sa creasca cu aproape patru procente, pentru a putea face fata comenzilor pe parte de cutii de viteza si motoare. Seres a conchis ca fabrica din Craiova va avea de lucru in conditii depline de legalitate - licentiere, comenzi, iar din punct de vedere tehnic este dotata la standarde europene, nivel la care nu sunt multe fabrici in aceasta zona din Europa. Pentru 2006, este estimata o productie de circa 121.000 de motoare si 171.000 de cutii de viteza, in conditiile in care in 2005 au fost produse 43.000 de motoare si 116.000 de cutii de viteza.

Opt ani de activitate

Daewoo Automobile Romania si-a inceput activitatea cu opt ani in urma, sub numele de Rodae Automobile Craiova. Capitalul firmei a ramas intact dupa fuziunea cu Automobile Craiova SA (ACSA). Astfel, Daewoo detine 51 la suta din actiuni, iar diferenta de 49 la suta din capitalul social apartine societatii Automobile Craiova, la care statul controleaza 72,4 la suta din actiuni. Daewoo Automobile Romania a investit peste 850 de milioane de dolari in fabrica de la Craiova, iar ACSA a participat si ea cu 150 de milioane de dolari. Au fost create, astfel, peste 4.000 de locuri de munca si sunt sustinute alte 50.000 prin activitati adiacente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.